Mănăstirea Comana și-a sărbătorit ocrotitorul

În fiecare an, în ziua de 6 decembrie, când Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sf. Ier. Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Mănăstirea Comana din jud. Giurgiu își prăznuiește ocrotitorul. Manifestările religioase închinate Sf. Ier. Nicolae au debutat în ajunul sărbătoririi sfântului cu oficierea slujbei de priveghere și au continuat astăzi, cu săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești de către Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi și în prezența a sute de credincioși. În cadrul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Stroe Alexandru, pe seama Catedralei Episcopale din Giurgiu, informează episcopiagiurgiului.ro.

În cuvântul de învățătură, adresat numeroșilor credincioși prezenți, Preasfințitul Părinte Ambrozie a vorbit despre frumusețea duhovnicească a Sf. Ier. Nicolae, care reprezintă model de stăruință în credința ortodoxă, de iubire față de Dumnezeu și de semeni. În persoana Sfântului, a subliniat Preasfinția Sa, s-au înmănuncheat toate îndemnurile date de Mântuitorul în cele nouă „Fericiri”, cuprinse în predica de pe munte. După Sfânta Liturghie Chiriarhul a săvârșit slujba de sfințire a baldachinului și a unei noi racle care vor adăposti părticele din moaștele mai multor sfinți între care și părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae și ale Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul. De asemenea, a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru ctitorii Sfintei Mănăstiri Comana de la Vlad Țepeș până în zilele noastre.

La final, ierarhul a oferit distincția eparhială „Vrednicia Vlăsceană” familiei Dobranici Mircea și Emilia. Totodată, Preasfinția Sa a oferit mai multe diplome de vrednicie pentru cei care de-a lungul timpului au sprijinit Sfânta Mănăstire Comana. Preoții prezenți au primit din partea Preasfințitului Părinte Ambrozie Almanahul bisericesc editat de Episcopia Giurgiului, pastorala prilejuită de slăvitul Praznic al Nașterii Domnului, iar din partea mănăstirii câte un epitrahil.

În continuare a avut loc lansarea cărții „CĂUTND ADEVĂRUL – DE LA TURNUL DE VEGHE LA BISERICA LUI HRISTOS”, ce-l are ca autor pe Nicholas Mavromagoulos. Lucrarea a apărut la Editura Episcopiei Giurgiului cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie.

La final, credincioșii au luat parte la agapa frățească, oferită cu prilejul hramului mănăstirii. De asemenea, în semn de prețuire, toți cei prezenți au primit în dar icoana sfântului Nicolae, cărți de rugăciuni, și ultimul număr al revistei eparhiale.

Comentarii Facebook


Știri recente