Manastirea Cernica din Bucuresti se afla in sarbatoare

Manastirea Cernica din Bucuresti se afla astazi in sarbatoare, dat fiind faptul ca in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane este pomenit in aceasta zi Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica, fost episcop al Ramnicului. La aceasta manastire, cinstirea Sf. Ierarh Calinic de la Cernica a inceput inca de aseara, cu slujba Privegherii, oficiata de catre PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor: ‘La manastirea unde slavitul ierarh a fost staret si unde si-a ales loc de veci dupa ce a pastorit mai multi ani Episcopia Ramnicului si Noului Severin, s-a savarsit slujba Privegherii, adica a Vecerniei celei Mari, Litiei si Utreniei, de catre un sobor de preoti si diaconi in fruntea caruia s-a aflat PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal. La sfarsitul slujbei de Priveghere, PS Sa a adresat un cuvant de invatatura despre viata si lucrarea Sf. Ierarh Calinic de la Cernica. A mai vorbit si staretul manastirii, parintele arhimandrit Macarie Ciolan, care a multumit pelerinilor veniti in numar mare si delegatului PF Parinte Patriarh Daniel’.

In cuvantul rostit la sfarsitul slujbei de Priveghere, PS Ciprian Campineanul a adresat un cuvant de invatatura in care a subliniat prin ce s-a distins Sf. Ierarh Calinic de la Cernica: ‘Distingem in primul rand virtutea ascultarii lui fata de parinti si apoi elvavia sa fata de cele sfinte, care l-au determinat sa isi pastreze curatia sufleteasca si trupeasca, sa-si indrepte pasii chiar catre aceasta manastire, sa fie primit aici in randul obstii monahale de catre staretul Timotei, ucenicul Sf. Cuvios Gheorghe, care trecuse la cele vesnice in 1806, si aici sa petreaca 43 de ani in ascultare, in rugaciune, in smerenie, in nevointe foarte aspre, in pocainta autentica, in rugaciune neintrerupta si neindoielnica. Iata ca, Sf. Calinic s-a distins printr-o credinta nestramutata in Dumnezeu si prin fidelitate fata de Evanghelia Mantuitorului Iisus Hristos, care si-a aratat-o prin implinirea sfaturilor si poruncilor evanghelice. A devenit foarte repede un exemplu pentru ceilalti monahi si un povatuitor’.

Ctitorie a vornicului Cernica Stirbei, Manastirea Cernica este atestata documentar in anul 1608 prin hrisovul domnesc al lui Radu Voda Serban. In cadrul manastirii se afla doua biserici impunatoare si cateva capele inchinate celor mai cunoscuti dintre sfinti, un muzeu reprezentativ de carte veche si arta bisericeasca ce au supravietuit vitregiilor soartei. Ansamblul de chilii ale calugarilor de aici este imprejmuit de o cetate larga cu arhitectura tipica zonelor de campie. In perioada 1818 – 1850, staretul Manastirii Cernica a fost Sf. Ierarh Calinic. In timpul staretiei sale au fost ridicate cetatea si Biserica ‘Sf. Gheorghe’, cladirea staretiei si aproape toate casele de pe insula care poarta numele aceluiasi sfant. O institutie de reala importanta a fost Seminarul Monahal ce a functionat aici si care a dat oameni de seama ai Bisericii, intre care s-a numarat si fericitul intru pomenire PF Parinte Patriarh Teoctist, care a studiat in aceasta scoala intre anii 1932 – 1940.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…