Manastirea Cernica din Bucuresti isi praznuieste astazi hramul.

Ctitorie a Vornicului Cernica Stirbei, Manastirea Cernica este atestata documentar in anul 1608 prin Hrisovul domnesc al lui Radu Voda Serban.

In cadrul manastirii se afla doua biserici impunatoare si cateva capele inchinate celor mai cunoscuti dintre sfinti, un muzeu reprezentativ de carte veche si arta bisericeasca ce au supravietuit vitregiilor soartei.

Ansamblul de chilii ale celor peste optzeci de calugari pe care ii gasim astazi aici, este imprejmuit de o cetate larga cu arhitectura tipica zonelor de campie.

In perioada 1818-1850, staretul Manastirii Cernica a fost Sfantul Ierah Calinic. In timpul staretiei sale, au fost ridicate cetatea si Biserica ‘Sfantul Gheorghe’, cladirea staretiei si aproape toate casele de pe insula care poarta numele aceluiasi sfant mare mucenic. Sfantul Ierah Calinic a pus bazele unei valoroase Biblioteci si a deschis o scoala de pictura bisericeasca.

O institutie de reala importanta a fost Seminarul Monahal ce a functionat aici si care a dat oameni de seama ai Bisericii, intre care se numara si Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Romaniei, care timp de opt ani a invatat in aceasta scoala. Odata cu declansarea celui de-al doilea Razboi Mondial, au fost inchise atat Seminarul, cat si Tipografia manastirii, insa Seminarul a fost redeschis in anul 1995.

La Manastirea Cernica, aseara s-a savarsit slujba Privegherii, iar astazi a fost oficiata slujba Sfintei Liturghii.

Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a participat astazi la Manastirea Cernica la slujba prilejuita de hramul acestui sfant lacas de cult.

Mai multe amanunte despre participarea Prea Fericitului Parinte Teoctist – Patriarhul Romaniei la hramul Manastirii Cernica ne-a oferit corespondentul Radio Trinitas la Bucuresti, Parintele Visarion Alexa: ‘Pe langa sutele de credinciosi care au participat astazi la hramul Manastirii Cernica, unde se afla si moastele Sfantului Ierarh Calinic, a fost prezent, cu toate ca este bolnav, si Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane care a indraznit sa vina la Manastirea Cernica unde se simte ca acasa intrucat aici a poposit, in anii tineretii, pentru prima data dupa ce a venit din manastirile moldave.’

In cuvantul de invatatura, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei a vorbit si despre cateva probleme de actualitate ale vietii monahale: ‘Intr-un mod surprinzator, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei a precizat o serie de lucruri foarte importante despre viata monahala. In primul rand, rostul unui monah este acela de a fi la slujba permanent; nimeni si nimic nu il poate scoate pe monah din biserica, nici macar ascultarea pe care i-o da staretul sau patriarhul; doar duhovnivul ii ingaduie unui monah sa nu fie la slujba din motive bine intemeiate. In al doilea rand, in manastirile din jurul Capitalei, tot mai putin tineri pot fi vazuti in manastiri, intrucat, dupa parerea sa, monahii si staretii de manastiri mai in varsta nu s-au straduit indeajuns ca sa devina exemple vii de vietuire monahala.’, a precizat Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Comentarii Facebook


Știri recente