Mănăstirea Cerneți din Episcopia Severinului și Strehaiei în haine de sărbătoare

Mănăstirea Cerneți din Episcopia Severinului și Strehaiei își serbează hramul luni, 13 iunie 2011, așezământ monahal aflându-se sub ocrotirea Preasfintei Treimi. Cu această ocazie, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de către Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, informează episcopiaseverinului.ro.

Această veche vatră monahală este așezată în imediata apropiere a municipiului Drobeta Turnu-Severin, la o distanță de trei kilometri, mai precis în satul Cerneți, comuna Șimian, Județul Mehedinți, fiind o mănăstire de maici.

Construită în anul 1662 de Grigore Ghica voievod, cu transformări ulterioare între anii 1784 – 1794. Biserică fortificată, având un turn clopotniță masiv și înalt, ziduri groase și ferestre de tragere înguste, permițând apărarea din interior. Face parte din ansamblul fostei mănăstiri, din care se mai păstrează urme din ruinele chiliilor și zidului de incintă. Alături de Gura Motrului, Topolnița, Valea cu Apă, mănăstirea Cerneți a fost printre metoacele închinate mănăstirilor Tismana și Bistrița.

Mănăstirea Cerneți este cunoscută în istorie și ca așezământ episcopal, atestată ca așezare monahală de călugări, iar ca ultim monah viețuitor este pomenit Protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul în anul 1837. Slujbele în biserica mănăstirii au fost oficiate o bună parte de timp, de preotul paroh, iar din anul 1970 a fost trecută în patrimoniul muzeului „Porțile de Fier”, moment în care toate obiectele de cult au fost asimilate în depozitul muzeului, loc în care se pot vedea și astăzi.

În temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, în ședința de lucru din 16 decembrie 2004, a dezbătut și aprobat reactivarea Mănăstirii ,,Sfânta Treime’ din satul Cerneți, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în ședința din data de 5 iulie 2005, a aprobat reînființarea acestui lăcaș monahal care va funcționa în cadrul protoieriei Drobeta Turnu-Severin Sud.

Tot luni isi serbeza hramul si manastirile Strehaia si Mraconia din cuprinsul Episcopiei Severinului si Strehaiei.

Comentarii Facebook


Știri recente