Mănăstirea Celic Dere și-a serbat hramul

În ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, cu prilejul hramului Mănăstirii tulcene Celic Dere, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie arhierească pe un podium special amenajat în incinta mănăstirii, după cum a precizat Alexandru Chituță.

La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși veniți din toată țara pentru a se închina și icoanelor făcătoare de minuni a Mântuitorului și a Maicii Domnului. La sfârșitul slujbei, Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură, iar apoi întreg clerul prezent, cât și toți credincioși au participat la o agapă frățească.

Mănăstirea Celic Dere, situată în partea de nord a Dobrogei, este unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate dintre Dunăre și Marea Neagră.

Mănăstirea si-a luat numele de la pârâul Celic (pe valea căruia se află), ‘Celic Dere’ însemnând ‘pârâu de oțel’, aici descoperindu-se arme din epoci îndepărtate.

Asupra anului înființării mănăstirii Celic Dere există, pe de o parte, precizarea ‘Marelui Dicționar Geografic al României’ conform careia asezamântul a fost fondat de ‘arhiereul’ Athanasie Lisivencof la 1835, pe de alta parte, marturia arhimandritului Roman Sorescu care fixeaza fondarea manastirii ‘cam la 1840’ de catre calugari români și doi calugari ruși întorși de la Sfântul Munte Athos, arhimandritul Athanasie Lisavenco și schimonahul Paisie.

Comentarii Facebook


Știri recente