Mănăstirea Cârcea din județul Dolj, în haine de sărbătoare

De sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Mănăstirea Sfântul Antonie cel Mare – din localitatea Cârcea, județul Dolj primește binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, prilej în care va fi sfințită pictura sfântului locaș și va fi oficiată Sfânta Liturghie.

Credincioșii doljeni din Craiova și din localitățile învecinate sunt așteptați de praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică, la Mănăstirea Cârcea, pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Părinte Mitropolit Irineu. Așezământul monahal, situat la numai câțiva km de Craiova, va îmbrăca, haină de sărbătoare cu ocazia prăznuirii celui de-al doilea hram și a sfințirii picturii bisericii, executate de maestrul Grigorie Popescu Muscel, după cum ne informează mitropoliaolteniei.ro.

Mănăstirea Cârcea – repere istorice

Sfânta Mânăstire Cârcea este ctitoria ieromonahului Ioachim și a schimonahiei Sofronia. Mitropolitul Nestor, de vrednică pomenire, a binecuvântat înființarea acestei mănăstirii, sfințită în anul 1992.

Astăzi mănăstirea este condusă de maica stareță Eleodora Cristofir, fiica ctitorilor. Prin stăruința maicii Eleodora și a celor 10 viețuitoare s-a ridicat biserica de zid a mânăstirii, cu hramul Sfântul Antonie cel Mare și Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, un corp pentru chilii și o trapeză. Paraclisul sfintei mânăstiri este închinat Sfintei Treimi. Mânăastirea nu este lipsita nici de o tradiție pioasă care spune că pe locul actualei mănăstiri a existat, în vechime, un schit de călugări. Dealtfel, există în apropiere și o cruce cu însemnări chirilice, care ar certifica continuitatea monahală a locului. Tot referitor la această istorie se referă și spusele bătrânilor satului, care vorbesc despre „fântâna călugărilor” și despre cimitirul „La călugări”, aflat la aproximativ 500 metri de mănăstire, fiind străjuit de o veche bisericuță.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…