Mănăstirea Cămărășeasca din județul Gorj și-a sărbătorit hramul

Câteva sute de credincioși din toată Oltenia au participat astăzi, de praznicul Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, la hramul Mănăstirii Cămărășeasca din județul Gorj, după cum ne-a precizat Gabriela Popescu de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată cu acest prilej de Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, care au slujit pe o esplanadă special amenajată lângă sfântul locaș monahal. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, al Catedralei Mitropolitane din Craiova, condus de profesorul Victor Șapcă. După slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată și o slujbă de pomenire a ctitorilor și binefăcătorilor acestui așezământ monahal. La final, IPS Părinte Mitropolit Irineu le-a vorbit credincioșilor despre viața și semnificația tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul.

„Sărbătoarea de astăzi, închinată Sfântului Ioan Botezătorul, ne așază înaintea ochilor noștri sufletești un moment foarte important din istoria Bisericii și din istoria spirituală a creștinismului. Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuit astăzi nu ca la nașterea lui sau ca la data de 7 ianuarie, când îl cinstim după botezul Domnului, ci sărbătorim mutarea lui la cele veșnice. Acest moment este deosebit de greu pentru ucenicii săi și pentru cei care l-au cunoscut, în primul rând pentru Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care a fost botezat de Sfântul Prooroc Ioan. Este greu, întrucât Sfântul Ioan este răpus de sabia lui Irod în temnița imperială, pentru motivul că îl mustra pe acesta pentru păcatele sale”, a rostit în cuvântul de predică IPS Mitropolit Irineu.

Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” Cămărășeasca este situată pe malul drept al râului Gilort, la circa un kilometru și jumătate de orașul Târgu Cărbunești. După cum este scris în Pisania din pridvorul bisericii, așezământul monahal a fost ridicat în anul 1780 de polcovnicul Mihail Colțescu, în vremea domnitorului Alexandru Ispilanti.

Comentarii Facebook


Știri recente