Mănăstirea Bucium din Iași și-a sărbătorit hramul

Mănăstirea ‘Tuturor Sfinților’ Bucium din Iași și-a sărbătorit hramul ieri, 10 iunie 2012, în prezența Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a sute de credincioși. Bucuria sărbătorii a fost întregită de hirotonia ierod. Cleopa Bungeanu, viețuitor al Mănăstirii Bucium, în ieromonah și de hirotesia în duhovnic a pr. Ilie Caraghiaur.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, în Duminica I-a după Rusalii, numită și Duminica ‘Tuturor Sfinților’, Mănăstirea Bucium din Iași, îmbrăcată în straie de sărbătoare, și-a serbat hramul în prezența a sute de credincioși. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii. Din soborul slujitor, alături de starețul Mănăstirii Bucium, protos. Irineu Bălan, au mai făcut parte arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, arhim. Amfian Ragoșcă, starețul Mănăstirii Stavnic, protos. Chesarie Codreanu, starețul Mănăstirii Dobrovăț, și protos. Arsenie Hanganu, egumenul Mănăstirii Cetățuia. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți teologi ai Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași.

În timpul slujbei Sfintei Liturghii, IPS Teofan l-a hirotonit întru ieromonah pe ierodiaconul Cleopa Bungeanu, viețuitor al Mănăstirii Bucium, și l-a hirotesit duhovnic pe pr. Ilie Caraghiaur, contabil la Protopopiatul Iași 2. După săvârșirea Sfintei Liturghii, credincioșii s-au împărtășit cu Sfintele Taine și au primit rugăciunea de dezlegare rostită de IPS Teofan. Sărbătoarea hramului Mănăstirii Bucium s-a încheiat cu o agapă frățească, la care au fost invitați toți cei prezenți.

‘Se află printre noi și astăzi oameni sfinți’

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor după citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a explicat semnificațiile duhovnicești ale sărbătorii Tuturor Sfinților și actualitatea mesajului evanghelic. ‘Cuvintele Mântuitorului Hristos și anume ‘cel ce mărturisește despre Mine înaintea oamenilor, și Eu voi mărturisi despre el înaintea Tatălui Meu Celui din Ceruri’ sunt cuvintele rânduite de Biserică să fie rostite astăzi la Dumnezeiasca Liturghie, în Duminica ‘Tuturor Sfinților’ pentru ca oamenii să înțeleagă că toți cei botezați în numele Sfintei Treimi sunt chemați să-L mărturisească pe Dumnezeu Tatăl Cel din Ceruri, să nu se rușineze de numele Lui și să intre în aureola de har a iubirii universale, adică în taina cea mare a sfințeniei. Astăzi, Biserica prăznuiește roadele Duhului Sfânt pogorât în ziua Cincizecimii asupra lumii și sămânța împărăției cerurilor altoită prin puterea Duhului Sfânt pe inima bineplăcuților lui Dumnezeu. Dar aura sfințeniei, desăvârșirea în Duhul Sfânt, dobândirea harului nu aparțin doar sfinților de altădată, ci Dumnezeu este Același ieri, azi și în veci, iar Duhul Sfânt se revarsă și astăzi peste lume, unde găsește loc potrivit pentru sămânța Evangheliei. Se află și printre noi oameni bineplăcuți lui Dumnezeu, acei stâlpi de foc care ating cerul prin smerenia lor, prin nejudecata lor, prin rugăciunile lor neîncetate și datorită cărora lumea nu cade în neființa și neantul din care a fost adusă la existență. Mântuitorul Hristos identifică în Evanghelia de astăzi stările duhovnicești prin care omul devine părtaș sfințeniei încă din această lume, și anume mărturisirea lui Dumnezeu și a numelui Lui indiferent de consecințe, iubirea față de Dumnezeu mai presus de orice și asumarea crucii’, a subliniat IPS Teofan.

La finalul Sfintei Liturghii a urmat cuvântul starețului Mănăstirii Bucium, protos. Irineu Bălan, care a mulțumit Înalt Preasfințitului Teofan, preoților și credincioșilor pentru prezența și împreuna- rugăciune.

Schitul Bucium, întemeiat la anul 1863 ca metoc al schitului românesc Prodromul de la Muntele Athos, de către ieromonahii Nifon și Nectarie, a fost ridicat la rang de mănăstire în anul 1991 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Cei 10 viețuitori ai mănăstirii activează în cadrul unor ateliere de tâmplărie și de pictură amenajate în jurul așezământului monahal. Tot aici se află și Casa Roznovanu, reședința mitropolitană.

Comentarii Facebook


Știri recente