Manastirea a fost ctitorita in secolul al XIX-lea pe locul unei manastiri din secolul al XVIII-lea, de catre Paun Vamesul. Biserica manastirii a fost sfintita in anul 1871 de catre mitropolitul Calinic Miclescu. In vremea mitropolitilor Sebastian Rusan si Iustin Moisescu, biserica a fost reparata si extinsa, fiind impodobita cu fresca in anul 1967. In anul 1991, schitul a devenit manastire. Manastirea este vestita insa si pentru legatura spirituala pe care o are cu Schitul romanesc Prodromul de la Muntele Athos. Si aceasta pentru ca icoana nefacuta de mana omeneasca a Maicii Domnului a fost sfintita chiar la Manastirea Bucium. Pe parcursul timpului, aceasta asezare monahala a fost stavropighie a Patriarhiei de Constantinopol. Vatra vechiului schit s-a extins considerabil, in cadrul actual al manastirii fiind inclusa ‘Casa Roznovanu’, resedinta mitropolitana, un frumos parc dendrologic si principala ferma viticola a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a hotarat ca din acest an hramul acestei manastiri sa se sarbatoreasca in duminica inchinata Tuturor Sfintilor, asa cum prevede Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane intr-o decizie din 1993. Despre programul liturgic prilejuit de hramul Manastirii Bucium ne-a vorbit protos. Ioachim Ceausu, staretul Manastirii Bucium: ‘Ne-am rugat si aseara, avand un program bine stabilit, incepand cu orele 17.30, cand am savarsit slujba Privegherii, iar astazi dimineata, de la orele 07.00, am facut sfintirea apei, dupa care a urmat cu slujba Acatistului si Ceasurile, iar apoi slujba Sfintei Liturghii unde, alaturi de noi, IPS Mitropolit Daniel a dorit ca sa participe si sa aduca slava lui Dumnezeu’.
În imagini: Prohodul Maicii Domnului la Patriarhia Română (2022)
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat duminică, 14 august, slujba Prohodului Maicii Domnului la Catedrala Patriarhală. Programul liturgic a inclus slujba Vecerniei unită cu Litia, Utrenia, Prohodul Maicii Domnului și procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul…
Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române de Adormirea Maicii Domnului
De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, luni, 15 august 2022, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,…
Să ne străduim ca în momentele de panică să avem întreg sufletul centrat pe Hristos, recomandă Episcopul Hușilor
Episcopul Ignatie al Hușilor a vorbit duminică despre Sfântul Apostol Petru care, în momentul în care nu mai avea privirea orientată înspre Hristos, a simţit iminenţa morţii. „El nu mai era centrat în Hristos, ci înspre…
Episcopul Canadei: Entuziasmul tinereții, gândirea armonioasă și bucuria curată sunt binevenite în Biserică și în societate
Episcopul Ortodox Român al Canadei a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a tineretului în care subliniază că „entuziasmul tinereții, gândirea armonioasă și bucuria curată sunt îndreptățite și binevenite în Biserică și în societate”. …
Încercarea lui Petru de a merge pe apă a fost din respect, nu din curiozitate, explică Patriarhul României
Patriarhul României a oferit duminică mai multe lămuriri cu privire la textul evanghelic despre umblarea pe mare și potolirea furtunii (Matei 14:22-34), printre care și aceea că ucenicul Petru nu a încercat să meargă pe…