Manastirea Bogdana isi sarbatoreste hramul

Biserica Ortodoxa Romana cinste astazi pe Sf. Ierarh Leontie de la Radauti, cu aceasta ocazie paraclisul Manastirii Bogdana din judetul Suceava sarbatorindu-si hramul, in acest lacas gasindu-se moastele Sf. Leontie. Constructia paraclisului ce-si sarbatoreste astazi hramul a inceput in anul 1998, iar anul trecut a avut loc slujba de sfintire a lacasului. Mai multe detalii despre acest eveniment ne-a oferit arhim. Iustin Dragomir, staretul Manastirii Bogdana: ‘Biserica care poarta hramul Sf. Ierarh Leontie s-a inceput in anul 1998 si s-a terminat in anul 1999. Pictura a fost executata intre anii 2002-2005, iar sfintirea acestui sfant lacas a avut loc pe data de 15 mai 2005, a doua Duminica dupa Pasti, cand a participat la sfintire un numar de sase episcopi in frunte cu IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, precum si peste 60 de preoti’.

Tot in cinstea Sf. Ierarh Leontie, in incinta Manastirii Bogdana s-a construit un dispensar medical pentru batrani, iar la marginea orasului Radauti se afla un asezamant destinat copiilor proveniti din centrele de plasament. ‘S-a dispus construirea unui dispensar cu trei cabinete. In 2005 s-a dat drumul la un laborator de analize medicale si de care beneficiaza elevii, studentii si batranii. Este vorba de un laborator de analize medicale performant, fiind autorizat si avizat de catre Uniunea Europeana. In anul 2001, la marginea orasului Radauti s-a inceput un asezamant pentru copii, care are in componenta lui 10 vile in care vor locui 140 de copii, apoi doua blocuri in care vor locuri 40-50 de copii cu varsta de peste 18 ani. Vazand situatia neclara a lor, ne-am gandit sa continuam efortul pentru a-i duce la casele lor. Aici au 40 de garsoniere, iar cei care vor dori sa continue cu scoala se vor intoarce in garsonierele lor pentru a nu cadea din punct de vedre moral atunci cand se vor intalni cu colegi in scoli si in facultati. In incinta asezamantului de copii s-a facut o biserica mare care, cu timpul, va deservi cele trei cartiere din apropiere, iar scopul nostru a fost pentru a aduce inchinatorii in incinta asezamantului pentru a ne ajuta la integrarea copiilor in societate. Dispensarul respectiv va fi dotat cu un ecograf modern, incat avem si personal pregatit’, a mentionat parintele Iustin Dragomir.

De asemenea, hramul paraclisului manastirii a fost sarbatorit in mod traditional. Astazi a fost savarsita o Liturghie solemna de catre IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, inconjurat de un impresionant sobor de preoti. In acest sens, parintele Iustin Dragomir ne-a spus ca ‘a participat un sobor de preoti, alaturi de soborul Manastirii Bogdana. S-a oficiat Privegherea aseara, iar astazi, la ora 09.00, a sosit IPS Pimen si toata conducerea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. Am facut Agheazma, Sf. Maslu, Acatistul Sf. Leontie si dupa aceea Sf. Liturghie. Dupa aceasta s-a sfintit in curtea manastirii o frumoasa troita, iar dupa aceasta a urmat agapa crestina, credinciosii prezenti primind mancare calda, pachete pentru oamenii necajiti, precum si celor 21 de batrani pe care ii avem in grija’.

Comentarii Facebook


Știri recente