Manastirea Bistrita isi serbeaza hramul de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului

Asezamintul monahal de la Bistrita are 4 ctitori, voievozi Musatini: Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Petru Rares si Alexandru Lapusneanu. Manastirea a fost infiintata inainte de anul 1407, iar biserica a fost reconstruita integral in secolul al XVI-lea. Arhitectura lacasului de cult nu a suferit, de-a lungul timpului, modificari semnificative fata de formatul initial. Pictura originala in schimb nu se mai pastreaza decit fragmentar, in pronaos. Dupa anul 1967 au fost demarate ample lucrari de restaurare, incheiate in 1984. Din colectia de icoane a manastirii, cea mai renumita este icoana Sfintei Ana cu Fecioara Maria, donata domnitorului Alexandru cel Bun in anul 1401.

In aceasta manastire a fost tuns in monahism actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Parinte Teoctist.

Parintele Arhimandrit Ciprian Zaharia, staretul Manastirii Bistrita, ne-a vorbit despre slujbele ce vor fi oficiate cu ocazia hramului: In:Pe 15 august, Manastirea Bistrita sarbatoreste hramul manastirii din timpul domnitorului Alexandru cel Bun. La acest hram, sunt invitati oficialitati locale si de stat. Din traditie, cu ocazia hramului manastirii vin numerosi credinciosi, in jur de 2000 de pelerini. In seara zilei de 14 august, se va face Privegherea si Prohodul Maicii Domnului, pentru ca a doua zi, pe 15 august, sa se savarseasca Sfantul Maslu, Sfanta Liturghie si pomenirea celor adormiti.’

Comentarii Facebook


Știri recente