Mănăstirea Baia de Aramă la ceas de sărbătoare

Obștea mănăstirii mehedințene Baia de Aramă a avut parte de o o îndoită bucurie, cu prilejul praznicului Sfinților Arhangheli, la 8 noiembrie 2012, : vechea vatră monahală și-a serbat hramul, iar slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Credincioșii din zona de nord a județului Mehedinți s-au aflat pentru câteva ceasuri la ctitoria Sfântului Constantin Brâncoveanu, rugându-se împreună cu arhipăstorul sufletesc pentru toți cei apropiați ai lor, în viață sau mutați la Domnul.

Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a adresat credincioșilor prezenți cuvânt de învățătură și povețe de folos duhovnicesc.

De asemenea, Sfinții Arhangheli ocrotesc și două viețuitoare, printre care maica stareță Mihaela Păiuș. Cu ocazia onomasticii, Părintele Episcop, preoții slujitori, credincioșii prezenți și toată obștea i-au urat maicii Mihaela ani mulți și rodire întru dreapta credință.

Mănăstirea Baia de Aramă și-a început activitatea încă din anul 1703, fiind ctitorită de Sf. Domnitor Constantin Brâncoveanu alături de Banul Cornea Brăiloiu și Milco Băieșul la poalele Cornetului cum reiese din pisanie.

Lăcașul monahal a dăinuit până la secularizarea din 1863, atunci când, prin hotărâre domnească, a fost transformată în biserică de mir, după cum ne informează Cătălin Cernătescu.

În ședința Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 29 ianuarie 2008 s-a aprobat reînființarea mănăstirii ” Sfinții Voievozi” din orașul Baia de Aramă, ca mănăstire de călugărițe sub jurisdicția Episcopiei Severinului și Strehaiei, urmând a funcționa în cadrul Protoieriei Baia de Aramă.

Biserica cu hramul „Sfinții Voievozi” a vechii mănăstirii din Baia de Aramă, care este funcțională și astăzi, este din punct de vedere arhitectural specifică stilului brâncovenesc.

Comentarii Facebook


Știri recente