Mănăstirea Antim în sărbătoare: Duminică își cinstește ctitorul și ocrotitorul

Mănăstirea Antim din Capitală se pregătește de hram pentru duminică, 27 septembrie, ziua cinstirii ctitorului ei. Slujbele vor fi oficiate în exteriorul bisericii, cu respectarea măsurilor de siguranță.

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești, a înființat acest așezământ începând cu anul 1713 și l-a închinat Tuturor Sfinților.

Program

Evenimentele de hram încep de vineri, 25 septembrie, ora 15.00, când la Muzeul Mănăstirii Antim va avea loc vernisajul Expoziției „Închinare Sfintei Cruci, rodiri şi-nrudiri de tradiții românești”.

Vor fi expuse lucrări realizate de artiști consacrați și studenți. Evenimentul, ajuns la a 3-a ediție, este organizat prin colaborarea profesorilor, stu­denților de la specializarea Artă Sacră, sub îndrumarea prof. dr. Mihaela Palade.

Programul liturgic dedicat Sfântului Antim va începe sâmbătă seara cu slujba privegherii care va fi oficiată începând cu ora 17:00. Cinstirea Sfântului va continua duminică cu Acatistul, Slujba Ceasurilor și Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

Ierarhul georgian s-a identificat „până la moarte” cu poporul nostru

Pe lângă așezământul monahal din centrul Capitalei, Sfântul Antim, de origine georgiană, a adus multe alte realizări pentru Mitropolia Țării Românești.

Deși străin de neam, „prin grija pastorală faţă de turma încredinţată de Hristos păstoririi lui, el s-a identificat până la moarte cu poporul peste care a fost pus arhipăstor”, a spus anul trecut, de hram, PS Varlaam.

Mitropolitul Antim a desfăşurat o bogată activitate tipografică (63 de cărţi, 39 fiind lucrate cu mâna sa, 21 în limba română). Lui i se datorează introducerea definitivă a limbii românești în cultul Bisericii Ortodoxe Române.

Bun patriot şi luptător împotriva asupririi turceşti care deja prevestea instalarea regimului fanariot, mitropolitul Antim a fost arestat, în martie 1716, şi a îndurat umilinţe şi chinuri în temniţele domneşti până toamna, când a fost caterisit pe nedrept, fiind condamnat la închisoare pe viaţă la Mănăstirea „Sfânta Ecaterina” din Muntele Sinai. Pe drum însă, ostaşii turci l-au omorât şi i-au aruncat trupul în apele râului Tungia, lângă Adrianopol.

Abia în anul 1966, Patriarhia Ecumenică a ridicat caterisirea ce fusese aruncată în mod nedrept asupra Sfântului Antim. În 1992, mitropolitul Antim Ivireanul avea să fie trecut în calendar, ca Sfânt Ierarh şi Sfinţit Mucenic cu zi de pomenire în 27 septembrie.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…