Mănăstirea Antim din București are un nou stareț

Părintele protosinghel Vicențiu Oboroceanu este noul stareț al Mănăstirii Antim din Capitală. Slujba de învestire a fost oficiată de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul în duminica a VIII-a după Rusalii, în biserica Mănăstirii Antim, informează „Ziarul Lumina”.

Părintele stareț Vicențiu Oboroceanu ne-a vorbit despre programul duhovnicesc și administrativ pe care îl va avea în chemarea în care a fost ales. ‘Pe lângă organizarea duhovnicească și administrativă a mănăstirii, ne-am propus pentru început aducerea rămășițelor pământești ale părintelui arhimandrit Sofian Boghiu de la Mănăstirea Căldărușani în cripta liberă din incinta Sfintei Mănăstiri Antim. Apoi vom organiza simpozionul cu tema ‘Rolul Sfântului Antim în istoria și cultura bucureșteană’, de asemenea, dorim să înființăm un metoc cu profil agricol în zona Ilfov, precum și înaintarea unui proiect de valorificare a monumentului istoric și a spațiilor muzeistice care aparțin mănăstirii. Avem în proiect repunerea în funcțiune a bibliotecii, prin catalogarea manuscriselor și a cărților mănăstirii, precum și organizarea unei cantine sociale și a unui centru de ajutorare a familiilor nevoiașe’, a declarat noul stareț al Antimului.

Date biografice

Protosinghelul Vicențiu Oboroceanu este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’, Universitatea București și al Facultății de Tehnologie a Construcțiilor de Mașini (TCM) din cadrul Academiei Tehnice ‘Gheorghe Asachi’ din Iași. În prezent, este student al Facultății de Istorie, Universitatea București, secția Istorie generală.

Născut la 2 martie 1966, a fost închinoviat ca frate în anul 1992 în obștea Mănăstirii Petru Vodă, unde a îndeplinit ascultările de iconom, casier, protopsalt și paraclisier, iar la un an a fost călugărit. În perioada 2000-2004, a fost ajutor și locțiitor de stareț, iconom și casier al Mănăstirii Antim, timp în care s-a ocupat de amenajarea și dotarea noii trapeze cu bucătăria și dependințele aferente, construcția și amenajarea magazinului de obiecte bisericești al mănăstirii, amenajarea noii eclesiarhii, supravegherea lucrărilor de amenajare și dotare a corpului nou de clădire al chiliilor monahale, instalarea noilor centrale termice de încălzire a complexului mănăstiresc Antim. A fost hirotonit ierodiacon în 2000, iar în 2001 a fost hirotonit ieromonah și duhovnic. În perioada 2004-2008, a supravegheat lucrările de restaurare a bisericii Mănăstirii Antim și lucrările de construcție a corpului de clădiri auxiliare destinate depozitării diverselor obiecte și materiale din dotarea mănăstirii. În anul 2005 a fost hirotesit protosinghel. În perioada 2008-2010, a fost mare eclesiarh al bisericii Mănăstirii Antim și iconom cu gestiune a bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea mănăstirii.

Comentarii Facebook


Știri recente