Mâinile României, împreunate în rugăciune către Cuviosul Dimitrie

Au venit din diferite părți ale țării și s-au așezat cu răbdare la rând pentru întâlnirea cu sfinții. Au așteptat mai bine de zece ceasuri și fără să se cunoască, fără să se fi văzut vreodată, au vorbit unii cu alții, și-au împărtășit bucuriile și necazurile și s-au încurajat în credință. Aceasta este taina care învăluie discret, an de an, hramul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. ‘Aceasta este lucrarea sfinților: din străini face frați și din necunoscuți face prieteni!’, a explicat Părintele Patriarh Daniel mulțimii de pelerini care s-au strâns pe Colina Bucuriei pentru a participa la hramul Catedralei patriarhale.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou împreună cu Apostolul Andrei și binecredincioșii Împărați Constantin și Elena au adunat anul acesta, în duhul rugăciunii curate și al răbdării sfinte, credincioși din toată țara, dar și de peste hotare. Pe podiumul din curtea vechii Catedrale patriarhale, împreună cu Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi, și cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-au rugat în Liturghie ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii noastre, ierarhi greci, bulgari și ucraineni, informează Ziarul Lumina.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei, a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat relațiile de comuniune duhovnicească și de ajutorare reciprocă care au existat în istorie între păstorii scaunului apostolic întemeiat de Apostolul Marcu în Alexandria Egiptului și domnitorii și păstorii duhovnicești ai poporului român. Preafericirea Sa a arătat că lumina învățăturilor ortodoxe a strălucit în pământul țării noastre în multele vizite pe care patriarhii Alexandriei le-au făcut aici, lumină care a întărit și apărat Ortodoxia. Preafericitul Patriarh Daniel a mulțumit Întâistătătorului Patriarhiei Alexandriei, al doilea în dipticele Bisericii Ortodoxe, pentru bucuria pe care a făcut-o credincioșilor români de a fi în mijlocul lor și a-i binecuvânta cu ocazia cinstirii unui sfânt atât de iubit, cum este Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor. ‘Dorim să exprimăm recunoștința noastră față de Preafericitul Părinte Teodor al II-lea al Alexandriei și al întregii Africi pentru marea bucurie pe care ne-a făcut-o în aceste zile fiind prezent aici, la București, și slujind împreună cu noi, astăzi, la marea sărbătoare a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Este o bucurie mare pentru că Preafericirea Sa este un prieten al Bisericii noastre și îi mulțumim în mod deosebit pentru predica în care ne-a arătat cât de mult și cât de frumos au cooperat pe plan misionar, pentru apărarea credinței ortodoxe, patriarhii Alexandriei și domnitorii țărilor române și păstorii duhovnicești ai acestor teritorii’, a arătat PF Patriarh Daniel.

La finalul slujbei, Înalt Preasfințitul Hrisostom, Mitropolitul de Patras, a citit mesajul Preafericitului Ieronim al II-lea, Arhiepiscopul Atenei și al Întregii Grecii, iar Preasfințitul Naum, secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, a transmis mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Maxim al Bulgariei. Între ierarhii care au slujit la hramul Catedralei patriarhale anul acesta s-a aflat și Înalt Preasfințitul Antonie, Arhiepiscopul Borispolului și rectorul instituției Academiei Teologice ‘Sfântul Petru Movilă’ din Kiev.

‘Participarea la un hram nu este un timp pierdut, ci este timp înveșnicit’

Adresându-se pelerinilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că un hram este o sărbătoare de recunoștință adresată lui Dumnezeu și sfinților lui, dar este și un eveniment misionar pentru că prin hramuri și sărbători mari se transmite Duhul lui Hristos. ‘Misiunea înseamnă luminarea sufletelor cu Duhul lui Hristos. De aceea, Mântuitorul a spus: ‘Să nu vă îndepărtați de Ierusalim până nu vă îmbrăcați cu putere de sus!’ Nu este de ajuns să avem cunoștințe multe despre Dumnezeu, ci să avem și Duhul lui Dumnezeu în inimile noastre. Astăzi, se simt aici Duhul lui Dumnezeu, lumina, bucuria și pacea sfinților. Participarea la un hram nu este un timp pierdut, ci este timp înveșnicit. Credincioșii pelerini văd prin credință prezența lui Dumnezeu în viața lor; prin credință văd lumina sfinților în viața lor; prin credință simt pacea și bucuria care nu vin de la lume, ci de la Duhul Sfânt, prin inima omului, lumina care nu vine din afară, ci dinlăuntrul sufletului plin de credință. Hramul nu este o simplă tradiție, un simplu obicei, ci este o manifestare profundă a credinței. Sărbătoarea pentru Ortodoxie nu este odihnă, este o muncă foarte profundă, este o cultură și o cultivare a relațiilor noastre cu Dumnezeu și a relațiilor cu semenii noștri care au aceeași credință’, a spus Patriarhul Daniel.

Daruri care amintesc de nevoia cooperării misionare între Biserici

La finalul Sfintei Liturghii, arhipăstorii celor două Biserici Ortodoxe s-au încurajat reciproc prin daruri simbolice, ca semne de prețuire și mărturii comune ale cooperării misionare. Preafericitul Patriarh Teodor a primit din partea Părintelui Patriarh Daniel un set de însemne arhierești – o cruce patriarhală și două engolpioane – în culorile roșu și galben care simbolizează Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, după cum a explicat Preafericitul Daniel. De asemenea, Patriarhul Alexandriei a primit o icoană ‘Maica Domnului – Prodromița’, o copie după originalul care se află în Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, precum și două icoane pictate cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou și cu Sfântul Apostol Andrei. Patriarhul Teodor i-a dăruit Preafericitului Daniel un engolpion arhieresc cu chipul Sfântului Apostol Marcu, întemeietorul Scaunului apostolic al Alexandriei, și un set de vase liturgice. Cu acest prilej, Patriarhul Alexandriei și al întregii Africi i-a adresat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel invitația de a efectua o vizită frățească în Africa, la sfințirea bisericii parohiei românești și a celei grecești din Johannesburg, Africa de Sud.

Înalt Preasfințitul Hrisostom de Patras a primit din partea Patriarhului Daniel un engolpion și o cruce arhierească, icoana ‘Maica Domnului – Prodromița’ și două icoane cu Sfântul Mucenic Dimitrie cel Nou și cu Sfântul Apostol Andrei. Ierarhul grec i-a dăruit, la rândul său, Preafericirii Sale o cârjă arhierească, ca simbol al responsabilității pastorale pe care un ierarh o are pentru Biserică. Patriarhul nostru i-a mulțumit Mitropolitului de Patras pentru faptul că a adus Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei la București, subliniind faptul că procesiunea cu sfântul odor în jurul șantierului din Dealul Arsenalului a fost un motiv de încurajare pentru terminarea Catedralei Mântuirii Neamului. În acest sens, Preafericirea Sa și-a exprimat nădejdea că Sfântul Apostol Andrei va reveni în România și la sfințirea noii Catedrale patriarhale. Totodată, Patriarhul Daniel a spus că evlavia românilor către Sfântul Apostol Andrei va putea fi cultivată în continuare prin intermediul pelerinajelor pe care Patriarhia Română le va organiza în Mitropolia de Patras.

Cuvinte de mulțumire pentru pelerini și organizatori

‘Mulțumim mulțimilor de pelerini care ne impresionează prin răbdarea lor și prin jertfelnicia lor. Toată noaptea se aud glasurile lor cum înaintează pe Colina Bucuriei încet-încet, cu multă răbdare sfântă și cu rugăciune profundă, pentru a se apropia de sfinții lui Dumnezeu. Acesta este pentru noi un moment de mare învățătură duhovnicească, pentru că este vorba nu numai de mărturisirea credinței doar prin cuvânt, ci este vorba de mărturisirea credinței în răbdare prin faptă. Mâinile miilor de pelerini care se roagă sunt mâinile României în rugăciune. Jertfelnicia acestor credincioși pelerini ne îndeamnă să fim mai curajoși în mărturisirea credinței, să fim mai harnici în lucrarea noastră pentru Biserică și să fim mai stăruitori în tot ceea ce este bun și plăcut lui Dumnezeu. Nu numai poporul învață de la păstorii lui duhovnicești, ci și păstorii învață de la popor smerenia, răbdarea, dărnicia și jertfelnicia foarte mare. De aceea, acolo unde este rugăciune, este și multă nădejde. Rugăciunea adâncă, mărturisirea dreptei credinței și comuniunea noastră cu sfinții lui Dumnezeu salvează România!’, a spus Preafericitul Părinte Daniel.

Patriarhul României le-a mulțumit pentru prezență reprezentanților Bisericilor Ortodoxe surori, ierarhilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și oficialităților prezente. De asemenea, le-a mulțumit preoților și monahilor din Administrația Patriarhală și de la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor pentru implicarea în organizarea hramului, protopopilor și preoților din protoieriile Capitalei, studenților teologi și seminariștilor bucureșteni, Primăriei Capitalei și Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Direcției Generale a Jandarmeriei București, Inspectoratului General al Poliției Române, Brigăzii de Poliție Rutieră București, Poliției locale a Municipiului București, Poliției locale a sectoarelor 4 și 5, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Pompierilor, echipei SMURD, reprezentanților Crucii Roșii și conducerii Aeroportului internațional ‘Henri Coandă’ din Otopeni.

‘Drumul pe care îl parcurg până la raclă îmi sporește evlavia către sfânt’

Sute de mii de oameni s-au închinat la Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei și la moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena. Dornici de a-i cinsti pe sfinții ocrotitori ai României, pelerinii au stat noaptea întreagă la rândul care s-a întins până în apropierea parcului Carol. În pofida oboselii și a frigului, credincioșii, deopotrivă tineri și bătrâni, au petrecut noaptea dinaintea marii sărbători priveghind, doar pentru a reuși să se roage și să sărute moaștele, înainte ca Cinstitul cap al Sfântului Andrei să plece la Sibiu. ‘Închinarea la moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou îmi ajută în întărirea sufletească, iar drumul pe care îl parcurg până la raclă îmi sporește evlavia către sfânt. Mare este bucuria noastră, fiindcă Sfântul Andrei se află în comuniune cu Cuviosul Dimitrie cel Nou, iar în zilele ce urmează va ajunge și la Sibiu, unde se va trece în calendar un nou sfânt al Bisericii Ortodoxe Române, și anume mitropolitul Andrei Șaguna. Astfel, aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei vine ca o cunună care să întregească bucuria sfinților noștri din România’, ne-a mărturisit Dorin Bostan, 22 de ani, student la Facultatea de Teologie din Iași și președintele ASCOR, filiala Iași. Stătuse șapte ore la rând și mai avea aceeași distanță până la raclă. ‘Sfântul Apostol Andrei este și el într-un pelerinaj. Mai întâi a venit la București, mâine pleacă la Sibiu, apoi la Alba-Iulia. Acesta este un pelerinaj și al sfinților, prin intermediul căruia noi ne sfințim. Aici, astăzi suntem înconjurați de sfinți și acest fapt ne ajută să trăim’, a încheiat tânărul.

Credincioșii Galațiului, orașul ocrotit de Sfântul Apostol Andrei, se găsesc în număr mare printre pelerini. ‘Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul Galațiului, orașul meu de baștină, de aceea pentru mine este o mare bucurie să fiu aici. Acest Apostol a încreștinat țara noastră, ceea ce este un alt motiv de bucurie. Închinarea la moaștele sale, precum și ale Sfântului Dimitrie cel Nou este un exercițiu de răbdare, ținând cont de faptul că rândul este destul de mare, dar și o binecuvântare de har oferit prin Sfântul Dimitrie’, a explicat Ionela Petrescu, 23 de ani, studentă la Iași. ‘A devenit o tradiție pentru mine ca în fiecare an să vin să cinstesc sfintele moaște care sunt aduse spre închinare din diferite țări ortodoxe. Obiceiul de a aduce câte un sfânt alături de sfântul care este prăznuit, așa cum se proceda în fiecare an la Iași, de Cuvioasa Parascheva, a fost adus de către Preafericitul Daniel și aici, la București. Rezultatul este unul grăitor, drept exemplu fiind lungimea rândului de pelerini’, a povestit Viorel Chirilă, 33 de ani. ‘Acest pelerinaj este o întâlnire cu sfinții și un prilej de rugăciune. Este o bucurie sfântă.’

Comentarii Facebook


Știri recente