Maine, va fi ales noul Mitropolit al Ardealului

Sub presedintia PF Parinte Patriarh Teoctist, la Palatul Patriarhiei din Capitala, se va intruni maine de la orele 10.00, Colegiul Electoral Bisericesc pentru alegerea ierarhului titular in Scaunul vacant de Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului. In sesiunea de lucru din 20-21 octombrie a. c., Sfantul Sinod a nominalizat, prin vot secret, pe IPS Andrei Andreicut, Arhiepsicopul Alba-Iuliei, si pe PS Laurentiu Streza, Episcopul Caransebesului, pentru alegerea titularului Scaunului vacant de Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului.

Organ electiv central pentru ierarhia bisericeasca superioara, Colegiul Electoral Bisericesc este format din membrii Sf. Sinod, reprezentantii Eparhiilor in Adunarea Nationala Bisericeasca, membrii clerici si mireni ai Adunarii Eparhiale a Eparhiei vacante, decani ai facultatilor de teologie si directori ai Seminariilor teologice liceale. Amanunte ne-a oferit purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica: ‘Potrivit Statutului de organizare si functionare al Bisericii Ortodoxe Romane, Colegiul Electoral Bisericesc este forul electiv pentru ierarhia superioara, format din membrii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, ceilalti reprezentanti ai Eparhiilor in Adunarea National Bisericeasca, respectiv un cleric si doi mireni, membrii Adunarii Eparhiale ai Eparhiei vacante si cate un decan de facultate de teologie si director de Seminar teologic pentru fiecare Mitropolie’.

Dupa ce maine, Colegiul Electoral Bisericesc va alege, prin vot secret, noul Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului, voturile vor fi validate de catre membrii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Urmatorul pas este ceremonia de instalare a noului Mitropolit al Ardealului, care va avea loc pe 13 noiembrie in Catedrala mitropolitana din Sibiu. Din nou cu detalii, parintele Constantin Stoica: ‘Inainte de toate, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane nominalizeaza prin vot secret doua sau trei propuneri pentru unul din Scaunele vacante, in momentul de fata pentru Scaunul vacant de Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului. Cele doua sau trei propuneri sunt aduse la cunostinta membrilor Colegiului Electoral Bisericesc, iar acestia aleg viitorul titular. Votul este secret. Dupa alegere are loc validarea alegerii de catre Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, iar dupa aceasta are loc investirea titularului, in cazul de fata, pe 13 noimbrie in Catedrala mitropolitana din Sibiu va avea loc instalarea noului Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…