Maine, va avea loc proclamarea canonizarii Cuviosului Parinte Gheorghe de la Cernica si Caldarusani, la Manastirea Cernica

La Sfanta Liturghie oficiata cu aceasta ocazie va participa Prea Fericitul Parinte TEOCTIST, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu alti ierarhi, membri ai Sfantului Sinod. Parintele Bogdan Ciubotaru, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Bucurestilor, ne-a oferi detalii: ‘Manifestarile de maine vor incepe in jurul orei 08.30 cu o procesiune prin care vor fi aduse la biserica Manastirii Cernica icoana si moastele Cuviosului parinte Gheorghe de la Cernica, urmand ca apoi sa se desfasoare Sf. Liturghie in prezenta pelerinilor din toata tara si a ierarhilor din Sf. Sinod, dar si a celorlalti oficiali si invitati, dupa care va incepe pelerinajul de inchinare la moastele Cuviosului Parintele nostru Gheorghe de la Cernica, cuvios parinte care va salaslui de acum inainte in Manastirea Cernica, salasluit intr-o racla, la care vor putea sa se inchine mii, zeci de mii, sute de mii si poate milioane de pelerini din tara si de peste hotare’.

Cuviosul Parinte Gheorghe a trait intre anii 1730 – 1806. Si-a inchinat viata inca din tinerete slujirii lui Dumnezeu si oamenilor, intrand in monahism la Sfantul Munte Athos, la anul 1752, ca ucenic al renumitului parinte carturar Paisie Velicicovschi, staret pe atunci al Manastirii Vatoped. In anul 1763 il insoteste pe staretul Paisie in Moldova, la Manastirea Dragomirna, iar din anul 1775 – din pricina ocupatiei austriece instaurata asupra Bucovinei – se muta impreuna cu parintele sau duhovnicesc si cu alti monahi la Manastirea Secu. Dupa o alta perioada de patru ani petrecuta la Sfantul Munte, ieromonahul Gheorghe revine in Moldova, la Secu si la Neamt (aici fiind staret Paisie Velicicovschi), apoi trece in Tara Romaneasca, cu gandul de a se intoarce la Athos. Este convins de Mitropolitul Tarii Romanesti, Grigorie al II-lea, sa primeasca a revigora viata in Schitul Cernica, aflat in totala parasire de vreo trei decenii, astfel ca oranduieste aici o manastire cu aleasa viata de obste dupa tipicul Muntelui Athos si al obstilor paisiene din Moldova. Roadele carmuirii sale la Cernica au facut ca in 1793, Mitropolitul Filaret al II-lea, sa-i dea in seama si Manastirea Caldarusani, conducandu-le efectiv pe amandoua din aprilie 1794 si pana la moartea sa, in decembrie 1806, locuind, pe rand, in fiecare dintre ele si asezand egumeni (stareti) care sa le poarte de grija, mai ales cand el era plecat dintr-o manastire intr-alta. In ambele manastiri a randuit viata monahala dupa traditia athonito-paisiana. Sfarsitul vietii i-a sosit la 3 decembrie 1806, fiind inmormantat la Manastirea Cernica.

Staretul Gheorghe este apreciat pentru viata sa aleasa, pentru tactul si roadele carmuirii celor doua mari obsti calugaresti din Tara Romaneasca, ca unul dintre cei mai de seama cuviosi romani, innoitor de renume al monahismului romanesc, in pragul epocii moderne, in duhul neo-isihast athonito-paisian, fapt subliniat si de parintele profesor Florin Serbanescu, consilier pe probleme de patrimoniu bisericesc al Arhiepiscopiei Bucurestilor: ‘Cuviosul staret Gheorghe a devenit revigoratorul cu adevarat al vietii manastiresti de la Cernica, care a gasit-o in parasire, practic manastirea era abandonata de 30 de ani. A fost o munca incredibila si staruinta in conditii dintre cele mai grele, curatind ostrovul de buruieni si maracini, dormind sub cerul liber sau noaptea intr-o pivnita veche. Gheorghe staretul a fost un mare mentor, incat a lasat un asezamant de oranduire a vietii de obste. Important este iarasi faptul ca, mai tarziu, pe la 1794 el a devenit si staret la Manastirea Caldarusani, cea stapanita la 1794 pana la 1806, ambele manastiri intr-un duh de viata calugareasca de mare frumusete duhovniceasca, de emulatie. Concluzia este pentru monahismul din Tara Romaneasca ca, Gheorghe inseamna ceea ce a fost Paisie in Moldova’.

Canonizarea Cuviosului Staret Gheorghe, Arhimandritul de la Cernica si Caldarusani (cu ziua de sarbatorire la 3 decembrie) a fost aprobata de membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 20 – 21 octombrie 2005, la propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei. In aceeasi sedinta s-a aprobat si canonizarea Mitropolitului Grigorie Dascalu al Tarii Romanesti (cu ziua de sarbatorire la 22 iunie).

Comentarii Facebook


Știri recente