Maine, se implinesc 79 de ani de la nasterea fostului Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului, IPS Antonie Plamadeala

Ales in aceasta demnitate la 10 ianuarie 1982, IPS Antonie Plamadeala a fost inscaunat la 7 februarie, in acelasi an. A avut o activitate duhovniceasca si misionara deosebita – a militat pentru unitatea crestinilor, a scris numeroase lucrari de teologie si studii de specialitate si s-a implicat in actiuni de restaurare sau ctitorire a numeroase lacasuri de cult. IPS Antonie a trecut la Domnul anul acesta, in noaptea dintre 29 si 30 august. Slujba inmormantarii IPS Antonie a fost oficiata de catre PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de membri ai Sfantului Sinod, la data de 1 septembrie la Catedrala mitropolitana din Sibiu. Slujba de inhumare a IPS Antonie Plamadeala a fost oficiata in ziua urmatoare la Manastirea Brancoveanu – Sambata de Sus. PS Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului, ne-a vorbit despre cateva din realizarile IPS Antonie: ‘Daca am incerca sa subliniem foarte pe scurt miezul lucrarilor sale, am spune fara a sta pe ganduri, si a reusit: rectitorirea Manastirii Sambata de Sus, ca o perla a Transilvaniei si a Romaniei la poalele Carpatilor, mangaiati de Soarele sperantei, impodobirea ctitoriei de la Sambata de Sus cu cea mai mare biblioteca aleasa si valoroasa, cumparat si oranduita cu propria lui mana, lansarea in viata mondiala a Bisericii a unui ecumenism dinamic, al carui lider a fost, lucrand in structurile de conducere a tuturor organismelor religioase si crestine, crearea unui muzeu unic de icoane pictate pe sticla, obiecte bisericesti si alte podoabe ale maiestriei populare, tiparirea a zeci de carti teologice, istorice si literare, mai ales in perioada ’70-’89, cand era cea mai otravita si neinduratoare cenzura’.

IPS Antonie Plamadeala este cunoscut si apreciat si pentru cuvintele de invatatura pe care le tinea in cadrul Sfintelor Liturghii sau cu diferite prilejuri. Despre calitatile oratorice ale IPS Antonie ne-a vorbit IPS Laurentiu, actualul Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului: ‘IPS Sa a vestit Cuvantul lui Dumnezeu de cand a inceput, de cand s-a nascut, de cand a devenit mare teolog, cuvantul propovaduit l-a si scris. Raman memorabile lucrarile IPS Sale, dar mai presus de toate pentru noi, care eram ucenici, care eram si profesori pentru atatea generatii de studenti care l-au ascultat in catedrala. Predicile IPS Sale erau ca niste lectii, iar noi meditam si cugetam si notam anumite elemente, pentru ca scotea asa de clar invatatura Bisericii’.

Comentarii Facebook


Știri recente