Maine noapte, in toate bisericile din Romania va fi oficiata o slujba de Te-Deum

In majoritatea lacaselor de cult ortodoxe din Romania se va oficia maine noapte slujba de multumire pentru binefacerile din anul care se incheie si slujbe de binecuvantare pentru noul an. Cu acest prilej, preotii vor aminti credinciosilor principalele evenimente din viata Bisericii petrecute in anul 2005, precum si planurile si manifestarile din 2006. Despre semnificatiile slujbei de Te-Deum din noaptea de anul nou, ne-a vorbit IPS Laurentiu, Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului: ‘Momentul acesta este foarte semnificativ pentru noi si emotional. In primul rand ne facem un bilant al activitatii noastre viitoare, sociale, fizice, de aceea trebuie sa fim cu un sentiment profund de multumire, de preamarire a lui Dumnezeu pentru ca tot ceea ce am realizat, daca am realizat mai mult sau mai putin, se datoreaza nu noua, ci ajutorului lui Dumnezeu si binecuvantarii Lui, pentru ca Dumnezeu, dandu-ne sanatate si chiar daca ne-a trecut prin anumite probe in cursul anului, El a urmarit ceva dumnezeiesc, un plan dumnezeiesc. De aceea, sentimentul acesta de multumire si preamarire a lui Dumnezeu este cel care ne pregateste si pentru noul an. Trebuie sa fim cu multa nadejde pentru ca Dumnezeu, daca noi incepem cu El, multumirea si lauda adusa Lui, toata cererea pe care noi o vom inainta in cursul anului va fi bineprimita’.

Slujba de multumire va avea loc si la Catedrala patriarhala din Bucuresti, precedata fiind de slujba Vecerniei care va incepe in cursul serii. Parintele arhimandrit Antim, eclesiarhul Catedralei patriarhale din Bucuresti ne-a oferit detalii in acest sens: ‘Slujba de maine seara va fi oficiata de catre un sobor de preoti si diaconi si unul dintre Prea Sfintitii Episcopi vicari ai Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor. Slujba de seara cuprinde in sine Vecernia si Litia, intru cinstea praznicului Taierii Domnului imprejur, iar la miezul noptii se va oficia un Te-Deum, in care ne vom ruga Domnului, la cumpana dintre ani, pentru binecuvantarea noului an care, iata, soseste’.

Si la Catedrala mitropolitana din Iasi, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, va oficia in noaptea de Anul Nou o slujba de multumire, dupa care IPS Sa va oferi credinciosilor cate un cozonac si un pahar cu vin fiert. Parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi, ne-a oferit detalii: ‘Vom face la orele 23.00 slujba Acatistului Mantuitorului, apoi o rugaciune de multumire pentru ca Bunul Dumnezeu sa ne binecuvinteze osteneala pe care am facut-o in anul care s-a incheiat si pentru ca Bunul Dumnezeu sa ne ajute, sa ne intareasca si sa ne binecuvinteze osteneala pe care o vom face in anul in care intram. Va participa IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, apoi vor sluji si parintii slujitori de la Catedrala mitropolitana. La sfarsitul acestei slujbe, deci in jurul orelor 24.00, se vor trage clopotele la Catedrala mitropolitana pentru a intampina noul an si pentru a ne ruga Bunului Dumnezeu sa binecuvinteze acest an ca sa fie mai rodnic pentru fiecare dintre noi. Dupa aceea, IPS Mitropolit Daniel va merge in sala pe care o avem pregatita, aproape de poarta ‘Sf. Gheorghe’, si acolo va oferi fiecarui participant, la aceasta slujba de binecuvantare de la miezul noptii, un cozonac micut si un pahar cu vin fiert rosu, si cu fiecare va ciocni, ii va binecuvanta si le va ura la multi ani!’

Comentarii Facebook


Știri recente