Mâine începe Postul Adormirii Maicii Domnului

Astăzi, 30 iulie, Biserica Ortodoxă a rânduit Lăsatul Secului pentru începutul postului Sfintei Marii, postul dinaintea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Postul se prelungește și în ziua sărbătorii înseși, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, pește și vin.

Pentru credincioșii care respectă toate canoanele bisericești, postul Sfintei Marii este considerat la fel de sever ca postul de dinaintea Învierii Domnului. Tipicul cel Mare și învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul IX, adică până la ora 15.00, când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn și vin.

La 6 august (sărbătoarea Schimbării la față), în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, pește și vin. În timpul acestui post se citesc în special rugăciuni către Maica Domnului, precum cele două Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov.

Postul Sântămăriei Mari sau postul lui August, cum mai este numit de popor, se ține în cinstea Născătoarei de Dumnezeu care înainte de Adormire a petrecut în neîncetată rugăciune și ajunare.

Biserica recomandă credincioșilor înfrânarea plăcerilor și desfătărilor trupești, iar nunțile sunt interzise cu desăvârșire în această perioadă, precum și în celelalte posturi.

Comentarii Facebook


Știri recente