Maine este hramul Manastirii Neamt

Manastirea Neamt a fost intemeiata in secolul al XIV-lea in timpul domnitorului Petru Musat. In anul 1497, Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant a ridicat aici biserica Inaltarii Domnului, cea mai mare dintre ctitoriile stefaniene, care s-a impus ca prototip al marilor biserici manastiresti in secolul al XVI-lea. Asezamantul monahal nemtean poseda cea mai mare biblioteca manastireasca, avand peste 18 000 de volume printre care sute de manuscrise valoroase in limbile slavona si greaca. Manastirea este cunoscuta in mod deosebit prin miscarea isihasta initiata aici in secolul al XVIII-lea de Sfantul Paisie Velicicovschi.

Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Benedict Sauciuc, Staretul Manastirii Neamt a declarat ca sarbatoarea hramului este un prilej de bucurie duhovniceasca atat pentru vietuitorii manastirii, cat si pentru credinciosii care vin aici, si care-si continua pelerinajul la celelalte manastiri si schituri din zona.

La slujba Privegherii va sluji in aceasta seara Inalt Prea Sfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Prea Sfintitul Ioachim, Episcopul Husilor si Prea Sfintitul Gherasim Putneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente