Mâine, de praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena, Catedrala patriarhală își sărbătorește hramul

Catedrala patriarhală își va sărbători mâine, 21 mai 2009, de praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena, hramul. La sărbătoare va fi prezent Preafericitul Patriarh Daniel, alături de alți ierarhi ai Bisericii noastre. Programul evenimentelor va începe astăzi, 20 mai a.c., iar în ziua hramului vor fi scoase în procesiune moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Dimitrie cel Nou. „Programul sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena va începe în ajunul sărbătorii, în ziua de 20 mai, la ora 16:00, când va fi săvârșită Vecernia și Litia. Apoi, în ziua propriu-zisă a sărbătorii, în dimineața zilei de 21 mai, vor fi scoase în procesiune moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Preacuviosului Părinte Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, și vor fi așezate sub baldachinul din vecinătatea Catedralei patriarhale, unde vor rămâne pe parcursul întregii zile. La ora 9:30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, dimpreună cu un sobor de arhierei, preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat lângă Catedrala patriarhală”, a declarat, pentru Radio TRINITAS, marele eclesiarh al Catedralei patriarhale, arhimandritul Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Biserica ce ține astăzi loc de Catedrală patriarhală a fost ridicată în urma unei victorii. După înfrângerea din 1655 a răscoalei lefegiilor domnești care se ridicaseră împotriva domniei, domnul Țării Românești, Constantin Șerban Basarab Voievod (1654-1658), a dispus la ridicarea, pe Dealul Viilor sau al Podgorenilor, din imediata apropiere a Curții Domnești, a unei mănăstiri pe care a închinat-o Sfinților Împărați Constantin și Elena.

De-a lungul istoriei, biserica, înrudită îndeaproape cu biserica episcopală de la Curtea de Argeș, ctitoria lui Neagoe Basarab, a înfruntat incendii și cutremure, precum și mai multe etape de restaurare.

În istoria de 350 de ani a Bisericii Mănăstirii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, care a devenit la un moment dat Catedrală mitropolitană și, din 1925, Catedrală patriarhală, în care au slujit până acum toți patriarhii României, aceasta a fost martora principalelor evenimente de ordin bisericesc, politic și cultural din istoria țării noastre. Fiind destinată spre a fi necropolă domnească, în această biserică și-au găsit somnul de veci, atât în perimentul Catedralei, cât și în cel de lângă, peste 100 de personalități, mitropoliți și domnitori ai Țării Românești, precum și importanți binefăcători ai acestei catedrale.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente