Mâine, 6 februarie, va fi comemorat la Oradea marele Emanoil Gojdu

În Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea va avea loc mâine, 6 februarie, o slujbă de pomenire pentru marele mecenat român Emanoil Gojdu. Slujba va fi săvârșită de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, după care va urma un cuvânt de învățătură care va evoca personalitatea lui Emanoil Gojdu.

Mai multe detalii a oferit, pentru Radio TRINITAS, părintele Cristian Rus, purtător de cuvânt al Episcopiei Oradiei: „Anul acesta, în ziua de trei februarie, s-au împlinit 140 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui Emanuil Gojdu, care a trăit între anii 1802 – 1870. Cu acest prilej în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, în toate bisericile parohiale și mănăstirești din cuprinsul Eparhiei se va oficia, după Sfânta Liturghie, slujba Parastasului pentru pomenirea fruntașului românilor ortodocși din Transilvania și Ungaria. Slujba va fi urmată de o cuvântare adecvată acestui moment comemorativ. Evenimentul va avea loc așadar, sâmbăta aceasta, deoarece în data de 6 februarie se prăznuiesc în Biserica Ortodoxă Română, «Moșii de iarnă» sau sâmbăta morților”.

Emanoil Gojdu s-a născut în anul 1802, la Oradea și s-a remarcat ca un luptător neobosit pentru drepturile românilor din Transilvania. Avocat de profesie, Emanoil Gojdu, s-a implicat în promovarea învățământului românesc, prin oferirea de burse studenților români.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…