Maica Domnului știe ce lipsește fiecărei persoane

Paraclisul Maicii Domnului este un ‘izvor de putere duhovnicească, de întărire și biruință asupra ispitelor, suferințelor, bolilor și necazurilor’, reliefa Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la sfârșitul slujbei Paraclisului, săvârșit la Catedrala patriarhală, în prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, potrivit Ziarul Lumina.

Tradiție liturgică foarte răspândită în Biserica Greacă, cântarea sau citirea Paraclisului Maicii Domnului s-a răspândit și la noi, mai ales în parohiile din părțile Ardealului, nu numai la mănăstiri și catedrale. Pentru sporul duhovnicesc în timpul postului, pe lângă rugăciunea mai deasă, citirea Sfintelor Scripturi și a scrierilor patristice, credincioșii români au la inimă paraclisele Maicii Domnului și datorită acestui folos duhovnicesc ei îndrăgesc mai mult apelativul de ‘Maica Domnului’, spre deosebire de ‘Născătoare de Dumnezeu’. Urmând evlaviei începute de îngeri, prin Arhanghelul Gavriil la Buna Vestire, precum și evlaviei Elisabetei, verișoara Fecioarei Maria, pe care a numit-o ‘Maica Domnului meu’, toate neamurile sunt datoare să mărească pe cea binecuvântată de Dumnezeu, care a născut pe Mântuitorul lumii, pe Iisus Hristos. ‘Noi, acum, când lăudăm pe Maica Domnului, urmând evlaviei Arhanghelului Gavriil și a Elisabetei, mama Sfântului Ioan Botezătorul, ne încadrăm în această profeție: ‘De acum mă vor ferici toate neamurile’, de aceea, Biserica a rânduit mai multe sărbători în cinstea Maicii Domnului, care arată că Biserica nu poate despărți pe Fiul de Maica Sa și, ori de câte ori cineva Îl cinstește pe El, cinstește și pe Maica Sa, Fecioara Maria’, a precizat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Paraclisul Maicii Domnului este un izvor de putere duhovnicească, de întărire, încurajare și biruință asupra ispitelor, suferințelor, bolilor și necazurilor, a continuat Preafericirea Sa, întrucât ‘paraclis înseamnă mângâiere, consolare, întărire sufletească. De aceea, Paraclisul, spre deosebire de Acatist, este format din condace, tropare și canonul complet și este numit canon de mângâiere. Această slujbă a Paraclisului ne îndeamnă ca în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului să unim rugăciunea cu starea de pocăință, de cerere de ajutor de la Maica Domnului ca noi să devenim ascultători față de Dumnezeu, după cum ea este model de ascultare, de smerenie, de sfințenie și de dăruire de sine lui Dumnezeu. Poporul nostru simte în citirea Paraclisului o tărie spirituală, un ajutor, bucurie și pace’.

Maica Domnului, pururea rugătoare înaintea lui Dumnezeu pentru noi

Cinstirea Maicii Domnului se datorează faptului că prin ea a venit bucurie la toată lumea, Adam cel căzut s-a ridicat, lacrimile Evei s-au șters, ea fiind mult ajutătoare tuturor celor care o cheamă întru ajutor. ‘Maica Domnului știe ce lipsește în fiecare familie, ce lipsește fiecărei persoane. De aceea, noi trebuie să întărim, mai ales acum în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, evlavia noastră, rugăciunile noastre să le înmulțim față de Maica Domnului și să ne întărim duhovnicește’, a reliefat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. La finalul cuvântului de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a recomandat ca în toate parohiile și mănăstirile din Arhiepiscopia Bucureștilor să se săvârșească slujba Paraclisului Maicii Domnului în această perioadă a postului. ‘Să ne rugăm Maicii Domnului să ne ocrotească, să ne ajute, să aducă pace în suflete, bucurie în familie și să ne dăruiască și nouă bucuria pe care a avut-o Sfânta Elisabeta atunci când Maica Domnului a intrat în casa ei. Întotdeauna să îi cerem ajutorul dimineața și seara și înainte de orice activitate și după activitate. Maica Domnului este rugătoarea noastră pururea în fața lui Dumnezeu, în timpul vieții, în ceasul morții și în ziua judecății’, a mai arătat Preafericirea Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente