Maica Domnului a fost proclamată oficial astăzi, 11 septembrie 2011, ocrotitoarea Municipiului Zalău. Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii, pe platoul din fața Prefecturii, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului și Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, alături de un sobor impresionant de preoți și diaconi, în prezența unui număr impresionant de credincioșii,. Cu această ocazie a fost sfințită icoana „Maica Domnului protectoarea Zalăului”, iar la finalul Sfintei Liturghii Fecioara Maria a fost proclamată solemn ca ocrotitoare a municipiului Zalău.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și-a exprimat bucuria de a participa la un astfel de moment și convingerea că toți cei prezenți la acest eveniment unic în viața unei cetăți și, de asemenea, toți locuitorii Zalăului se vor bucura din plin de ocrotirea și mijlocirea Maicii Domnului.
Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a explicat celor prezenți care este motivația alegerii Maicii Domnului ca protectoare a Zalăului: „Dumnezeu cunoaște puterea limitată a oamenilor în comparație cu cea a îngerilor căzuți, precum și lupta aprigă a vrăjmașului împotriva oamenilor, și de aceea a rânduit fiecărui om câte un înger păzitor, pentru a-l călăuzi și spijini în eforturile sale duhovnicești, dar și pentru a-l feri de rău. Din același motiv, Dumnezeu a rânduit fiecărui popor câte un înger care să le poartă de grijă. Astfel, poporul ales îl avea ca protector pe Sfântul Arhanghel Mihail. În cartea proorocului Daniel citim despre îngerul păzitor al Persiei (Daniel 10,13), precum și despre cel al Greciei (Daniel 10,20). Pe lângă sfinții îngeri rânduiți de Dumnezeu ca ocrotitori, este bine să ne alegem și noi câte un sfânt care să ne poarte de grijă în viață, să ne ajute la împlinirea binelui și să ne ferească de rău.
De asemenea, Preasfinția Sa a arătat că foarte multe țări din lume au un sfânt ocrotitor: „Așa cum părinții aleg pentru copiii lor nume de sfinți, care să vegheze asupra acestora, tot așa au procedat oamenii cu frică de Dumnezeu și în privința unor orașe, țări sau chiar continente. Astfel, Europa îl are ca protector pe Sfântul Benedict, Australia pe Sfântul Evanghelist Marcu, iar America Latină o dorește de ocrotitoare pe Sfânta Maria de Guadalupe. România, Rusia, Scoția și Ucraina îl au ca protector pe Sfântul Apostol Andrei. Alte țări, printre care Anglia, Bulgaria, Georgia, Grecia și Rusia, îl au ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Cipru îl are ca oblăduitor pe Sfântul Barnaba.Unele țări, precum Grecia și Rusia, au chiar mai mulți sfinți ocrotitori. Bucureștiul îl are ca protector pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi. Orașul Rio de Janeiro din Brazilia stă sub oblăduirea Sfântului Mucenic Sebastian. Bologna, orașul italian, în care a fost fondată în anul 1088 prima Universitate din lume, îl are ca protector pe Sfântul Petroniu”.
Totodată Chiriarhul eparhiei Sălajului a arătat de ce Maica Domnului a fost aleasă ocrotitoarea Zalăului: „Până acum Zalăul nu a avut desemnat un sfânt protector, ceea ce nu înseamnă că a fost vreodată lipsit de purtarea de grijă a lui Dumnezeu și a sfinților. Cu toate acestea, este deosebit de important ca pe lângă ajutorul primit de sus, prin voința lui Dumnezeu și a sfinților, pe care de cele mai multe ori noi nu îl conștientizăm, să ne căutăm și noi un ocrotitor puternic, care să vegheze în permanență asupra orașului nostru și a locuitorilor lui, indiferent de limba pe care o vorbesc și de credința pe care o împărtășesc. Zalăul a așteptat destul ca să aibă un protector spiritual, încât socotesc că acum a sosit plinirea vremii ca să-și aleagă ocrotitorul. După o analiză îndelungată, atentă și riguroasă, Permanența Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului, ținând cont de faptul că poporul nostru are o evlavie deosebită la Sfânta Fecioară Maria, iar Transilvania este considerată o adevărată grădină a acesteia, a hotărât ca Maica Domnului să fie proclamată ocrotitoarea Zalăului”.
Referindu-se la semnificația icoanei „Maica Domnului protectoarea Zalăului”, Preasfinția Sa, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a spus: „Fondul, ca la orice icoană autentică, este auriu, pentru că reprezintă împărăția lui Dumnezeu, unde „drepții strălucesc ca soarele” (Matei 13,43). Spre deosebire de icoanele Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul în brațe, în care este scos în evidență faptul că aceasta a născut pe Fiul lui Dumnezeu, în icoana noastră Maica Domnului este reprezentată ca „orantă”, adică rugătoare și mijlocitoare pentru noi pe lângă Fiul ei preaiubit. Nu relația maternă dintre Sfânta Fecioară și Fiul ei primează aici, ci rolul ei de mijlocitoare a noastră pe lângă Fiul ei. Veșmintele Maicii Domnului, ca în orice icoană, sunt de culoare roșie sau apropiată de aceasta și albastră. Roșul indică faptul că Sfânta Fecioară este om, iar albastrul arată că ea a născut pe Fiul lui Dumnezeu. Cele trei stele, de pe fruntea și umerii Maicii Domnului, reprezintă pururea fecioria acesteia, adică faptul că ea a fost fecioară înainte de naștere, în timpul acesteia, precum și după naștere. Perna de sub picioarele Sfintei Fecioare arată separația ei de lumea aceasta, pentru că ea se găsește acum în împărăția lui Dumnezeu, de unde mijlocește pentru cei de pe pământ pe lângă Fiul ei, în cazul nostru pentru orașul Zalău cu locuitorii lui. La dreapta picioarelor Maicii Domnului este reprezentat Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului, aflat încă în construcție, care va cuprinde paraclisul Sfântului evanghelist Luca. La stânga se află catedrala episcopală, cea mai reprezentativă biserică din oraș, care este situată în centrul acestuia. În partea de jos sunt pictate bisericile de la cele patru intrări în Zalău, care veghează asupra celor care intră și sălășluiesc în orașul nostru: biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe strada Crasnei, care este și necropolă chiriarhală, biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Dumbrava Nord, biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Porolissum și biserica „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Brădet”.
Credincioșii au avut posibilitatea să se închine icoanei Maica Domnului protectoarea Zalăului, precum și icoanelor făcătoare de minuni de la Mănăstirile Strâmba și Bic, aduse în mod special pentru acest eveniment. Icoana Maica Domnului va fi depusă apoi spre închinare în catedrala episcopală Înălțarea Domnului, și ulterior în toate bisericile din oraș.