Maica Domnului ne învață să fim smeriți

Praznicul Bunei Vestiri a fost sărbătorit anul acesta în Duminica a IV-a din Postul Mare, numită și Duminica Sfântului Ioan Scărarul. La Catedrala patriarhală din București, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”.

În cuvântul de învățătură, Patriarhul României a explicat, pe de o parte, legătura dintre Evanghelia despre vindecarea fiului lunatic (Mc. 9, 17-32) și pomenirea Sfântului Ioan Scărarul, iar, pe de altă parte, legătura dintre această pericopă evanghelică și cea despre momentul Bunei Vestiri (Luca 1, 24-38), citite în timpul Sfintei Liturghii. Referindu-se la rugăciunea însoțită de pocăință a tatălui pentru fiul său lunatic și la cuvintele Mântuitorului: ‘Acest neam de demoni iese numai cu rugăciune și cu post’, Preafericirea Sa a explicat că Biserica a rânduit ca în Duminica Sfântului Ioan Scărarul să fie citită Evanghelia vindecării lunaticului pentru a ne arăta importanța postului și a rugăciunii sau a rugăciunii unite cu postul. ‘Numai prin rugăciune unită cu postul putem alunga patimile diavolești, duhurile rele care adesea lucrează în viața omului. Rugăciunea trebuie unită cu postul pentru a alunga duhurile rele din viața omului care este împătimit sau posedat, pentru că atunci când omul postește, el nu se mai hrănește cu hrană materială, ci numai cu rugăciunea, cu prezența iubitoare a lui Dumnezeu în viața lui; el nu-și mai pune nădejdea în nimic din lumea aceasta, ci legătura cu Dumnezeu devine totalmente duhovnicească, fără nici o materie intermediară. Numai când omul este plin de Duhul Sfânt, ca urmare a postului, a rugăciunii și a smereniei, el are o putere de care se tem demonii’, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.

Explicând cea de-a doua Evanghelie citită ieri, Preafericitul Părinte Daniel a mai arătat că mântuirea omenirii în Hristos începe prin conlucrarea Sfintei Treimi, dar și prin acceptul liber al Maicii Domnului, care, fiind ascultătoare și smerită, primește să devină împreună-lucrătoare cu Preasfânta Treime pentru mântuirea lumii. ‘Când Fecioara Maria a înțeles că este vorba de o lucrare dumnezeiască prin puterea Duhului Sfânt și prin prezența lui Dumnezeu-Tatăl, atunci a zis: ‘Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!’ Această primire liberă a tainei zămislirii sau întrupării Fiului lui Dumnezeu ca Om din Fecioara Maria este deosebit de importantă, deoarece Dumnezeu nu face nimic pentru mântuirea noastră împotriva voinței noastre. Mântuirea este un dar de la Dumnezeu, însă noi îl putem primi sau respinge. Iată Maica Domnului, ascultătoare și smerită, primește să devină împreună-lucrătoare cu Preasfânta Treime, mai ales cu Fiul Lui Dumnezeu care Se întrupează, a planului lui Dumnezeu de mântuire a lumii. De aceea noi, în cântările noastre, o lăudăm pe Maica Domnului imediat după Sfânta Treime, pentru că Unul din Sfânta Treime s-a întrupat ca Om din ea’, a spus Preafericirea Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente