Maica Domnului, cinstită la Biserica domnească „Curtea Veche” din București

Biserica ‘Sfântul Antonie – Curtea Veche’ și-a sărbătorit ieri,25 martie, hramul istoric, cel al Bunei Vestiri. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La slujba Sfintei Liturghii, la care au participat și foarte mulți credincioși, PS Varlaam a subliniat importanța teologică a praznicului Bunei Vestiri: ‘Singura veste copleșitoare și cu adevărat importantă din istoria omenirii a fost Buna Vestire’, vestea că ‘din preacuratul pântece al Fecioarei Maria Se va naște Fiul lui Dumnezeu, Care va salva pe poporul Său din păcat și moarte’.

Cu prilejul acestei bucurii duhovnicești, părintele paroh Gheorghe Zaharia ne-a declarat: ‘Biserica noastră întâmpină primul său hram, hramul său istoric, cel al Bunei Vestiri. Ne bucurăm că anul acesta sunt 450 de ani de la sărbătorirea primului hram la această biserică, construirea ei încheindu-se în 1560. Ne bucurăm, ca de fiecare dată de hram, de prezența unui episcop în mijlocul nostru. Ziua de azi este un prilej de bucurie pentru credincioșii noștri, care vin cu multă dragoste la slujbă, mai ales că a devenit o tradiție ca de hram să avem Liturghie arhierească’. Despre importanța istorică a hramului Bunei Vestiri pentru parohia ‘Sfântul Antonie – Curtea Veche’ ne-a vorbit părintele Ciprian Apetrei, preot slujitor la această biserică și director al Agenției de Știri BASILICA a Patriarhiei Române. ‘Buna Vestire este hramul istoric al bisericii noastre, care a fost ales de ctitori pentru evlavia lor față de Maica Domnului. De aceea, este o datorie morală pentru noi să îl respectăm, chiar dacă, începând cu anul 1847, hramul Sfântului Antonie, cel de-al doilea hram al bisericii, a căpătat o mai mare importanță, datorită icoanei făcătoare de minuni a Sfântului care se găsește în acest lăcaș. Apoi, Buna Vestire este sărbătoarea Maicii Domnului, care este marea noastră ocrotitoare și care ne-a salvat biserica de atâtea ori de-a lungul istoriei, de tot felul de primejdii, ca incendiile, cutremurele sau războaiele, și este tot timpul alături de biserica noastră’, a spus pr. Ciprian Apetrei.

Biserica ‘Sfântul Anton – Curtea Veche’este una dintre cele mai vechi și cele mai cunoscute biserici din București, informează „Ziarul Lumina”.

Comentarii Facebook


Știri recente