Maica Domnului, cinstită de mii de credincioși la Nicula

Mii de credincioși au participat la slujbele de la Mănăstirea Nicula, județul Cluj, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, hramul lăcașului de cult. Mulți dintre credincioși au sosit încă de duminică la Mănăstirea Nicula pentru a participa la slujbele oficiate aici, fiind o tradiție ca pelerinii să urce pe jos, din sat, până la așezământul monahal, în timp ce intonează pricesne și imnuri adresate Maicii Domnului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Marți seara, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă în procesiune din biserică și așezată pe altarul de vară spre cinstirea și închinarea credincioșilor, după care a urmat prohodul Maicii Domnului. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului adună la Mănăstirea Nicula, în fiecare an, zeci de mii de credincioși. Aceasta icoană a fost zugrăvită în anul 1681 de preotul Luca din Iclod și este renumită pentru minunile făcute. Cu mai bine de 300 de ani în urmă, a plâns timp de o lună, moment din care credincioșii au început să vină aici și să se roage.

Miercuri, în ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiata de Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor impresionant din care a făcut parte și Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria.

IPS Mitropolit Andrei a participat la pelerinajul organizat de Arhiepiscopia Clujului și Protopopiatul Gherla, mergând pe jos alături de credincioși.

‘Preacinstirea Maicii Domnului este prezentă în toată Biserica Ortodoxă și, de fapt, în toată Biserica creștină de tradiție apostolică, dar în Ardeal, poate și din cauza multor necazuri prin care au trecut înaintașii noștri, această preacinstire a Maicii Domnului a pătruns în viața obișnuită a creștinilor și teologia s-a coborât la modul de înțelegere al creștinilor simpli. Așa se face că atașamentul față de Maica Domnului e deosebit în Transilvania și au loc pelerinajele pe jos din satele credincioșilor până la o mănăstire vestită’, a spus IPS Mitropolit Andrei, care s-a referit și la cinstirea de care se bucură icoana Maicii Domnului de la Nicula, unde are loc cel mai important pelerinaj din Transilvania.

Comentarii Facebook


Știri recente