Mai multe manastiri din Arhiepiscopia Iasilor isi serbeaza astazi hramul

Manastirea Dobrovat, din judetul Iasi, ultima ctitorie a Sfantului Voievod Stefan cel Mare, poarta hramul ‘Pogorarea Sfantului Duh’. Sfantul lacas este mentionat pentru prima data in documentul emis la Harlau in ziua de 26 noiembrie 1499, prin care Sfantului Voievod Stefan ce Mare inzestreaza manastirea cu trei sate: Rusii, Calugareni si Dumesti. Ridicarea bisericii cu hramul Pogorarea Sfantului Duh de la Manastirea Dobrovat a inceput in anul 1503 si a fost finalizata in 1504. Unul dintre elementele prin care se remarca biserica manastirii este pictura din interiorul sau. La fel ca si in ceilalti ani, programul liturgic prilejuit de hramul manastirii Dobrovat a inceput simbata seara cu slujba vecerniei, urmata de priveghere, iar astazi se va oficia slujba Sfintei Liturghii.

Sarbatoarea Pogoririi Duhului Sfint este al doilea hram al Manastirii Neamt. Sfintul lacas a fost ctitorit in secolul al XIV-lea, mai intai de Petru Musat, apoi de Alexandru cel Bun. Biserica mare a manastirii a fost ctitorita de Stefan cel Mare, in 1497. In incinta manastirii se afla doua biserici si doua paraclise: biserica mare ‘Inaltarea Domnului’, din secolul al XV-lea, biserica ‘Sfantul Gheorghe’, din secolul al XIX-lea. Arhitectura bisericii mari este una moldoveneasca, specifica epocii lui Stefan cel Mare si dateaza din timpul lui Petru Rares. Manastirea are hram principal ‘Inaltarea Domnului’. Manastirea Neamt este renumita prin biblioteca manastireasca, cea mai mare din tara, care cuprinde 18.000 de volume. In aceasta biblioteca se afla si manuscrise de o mare valoare, din secolele XIV-XIX. Totodata, aceasta manastire a fost unul dintre asezamintele cu o contributie deosebita la dezvoltarea culturii si artei romanesti medievale, aici functionand scoala de caligrafi si miniaturisti intemeiata de Gavriil Uric. Pentru evlavia credinciosilor, in biserica se afla o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului donata lui Alexandru cel Bun de un membru al familiei Paleologu.

Si Manastirea Horaita din judetul Neamt isi sarbatoreste astazi hramul. Acest sfint locas a fost infiintat in prima jumatate a secolului al 19-lea, cu binecuvintarea Mitropolitului Vemiamin Costachi, prin jertfa a doi calugari: Irinar Rossetti si Iermoghen Buhusi. Biserica manastirii Horaita este impunatoare; stilul arhitectural este unic, cu elemente romano-bizantine, dar si rusesti, iar pictura, realizata in stil neobizantin, este de asemenea deosebita. Totodata, la manastirea Horaita se afla mai multe obiecte de patrimoniu national, printre care o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…