Mai multe locuri de cazare pentru pelerinii care merg la Mănăstirea Durău

Vizita oficială a Preafericitului Părinte Daniel a continuat miercuri, 9 septembrie 2009, la Mănăstirea Durău din județul Neamț, după cum informează cotidianul Ziarul Lumina.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan și Preasfințitul Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, au fost întâmpinați în poarta Mănăstirii Durău de maica Raisia Lungu, stareța mănăstirii, de ierom. Hariton Negrea, duhovnicul mănăstirii, de pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău, de un sobor de 30 de preoți și de obștea acestei așezări monahale de la poalele Muntelui Ceahlău. În Biserica „Buna Vestire” a avut loc apoi un Te Deum, la finalul căruia maica stareță Raisia a rostit cuvântul de bun venit adresat Preafericitului Daniel. „În aceste clipe emoționante, cu multă recunoștință, dăm slavă lui Dumnezeu că ne-am învrednicit de acest mare dar și de această mare binecuvântare. Ne aducem aminte, Preafericirea Voastră, de multele momente în care, ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, ați binecuvântat în anii trecuți acest așezământ monahal pentru care ați avut o permanentă grijă părintească. Știm că această mănăstire și Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” au fost întotdeauna aproape de sufletul Preafericirii Voastre. În fiecare lucru pe care îl zidim spre slava lui Dumnezeu punem și o parte din sufletul nostru. În această mănăstire s-au făcut multe lucrări de restaurare, de reparare, de înfrumusețare și de înnoire, în perioada în care ați păstorit Preafericirea Voastră ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Acum, această rodnică lucrare este continuată sub păstorirea Înaltpreasfințitului Părintele nostru Teofan”, a spus maica Raisia, care a mulțumit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române pentru că a inclus Mănăstirea Durău în vizita canonică în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. La rândul său, Patriarhul Daniel și-a arătat bucuria pentru faptul că se află în zona Mănăstirii Durău, unde „s-au făcut multe lucruri frumoase prin credință și jertfă”, cu sprijinul Centrului Eparhial Iași și a preoților din zonă, care s-au implicat în susținerea lucrărilor de zidire a Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” sau a Casei „Panaghia” a Mănăstirii „Schimbarea la Față a Domnului” și „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”. „Ne aducem aminte de frumoasele întâlniri cu preoții care durau cam două zile și care aveau, pe lângă programul liturgic, administrativ și teologic, un popas la poalele Muntelui Ceahlău. Toate acestea au fost completate de o mulțime de întruniri naționale și internaționale care au schimbat imaginea (percepția) multor străini despre monahismul românesc”, a afirmat Preafericitul Daniel, care a oferit maicii starețe Raisia, pentru biserica Mănăstirii Durău, o cruce de binecuvântare, un Liturghier, precum și alte cărți.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan și Preasfințitul Calinic au sfințit ieri Corpul B al Casei „Pelerinul” de la Mănăstirea Durău. La acest eveniment au participat preoți din Protopopiatul Ceahlău, dar și de la Centrul Eparhial Iași. La finalul slujbei, ierom. Hariton Negrea a primit rangul de protosinghel. În cuvântul pe care l-a rostit după slujba de sfințire, Patriarhul României a felicitat pe toți cei care au contribuit la finalizarea lucrărilor la „Casa Pelerinul”, începute în timpul păstoririi Preafericirii Sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, amintind în același timp faptul că vilele din curtea Mănăstirii Durău și actuala clădire a „Casei Pelerinul” fuseseră construite abuziv pe terenul acestei așezări monahale. „Această clădire a fost cumpărată de către Biserică pentru a preîntâmpina ca aici să nu se instaleze grupări religioase heterortodoxe și pentru a primi pelerini; de aceea se numește „Casa Pelerinul”. Cele șase vile din curtea Mănăstirii Durău și „Casa Pelerinul” formează un spațiu pentru a adăposti pe pelerini, dar și pe participanții la diferite întruniri duhovnicești, teologice, naționale și internaționale, prin aceasta arătând că Biserica este capabilă să facă misiune și să influențeze, prin rugăciune și gândire duhovnicească, cultura timpului nostru. Dacă Biserica nu este activă în societate, societatea se secularizează mai rapid. Dacă nu suntem noi mai intens organizați din punct de vedere misionar, în loc să înduhovnicim lumea, secularizăm Biserica. Pe lângă tot ceea ce am dezvoltat ca organizare și zidire de biserici, să avem și aceste centre culturale, pastorale, misionare, pentru ca oamenii să învețe să gândească în mod creștinește, nu numai în timpul duminicii, în biserică, ci pe parcursul întregii săptămâni”, a menționat Preafericitul Părinte Patriarh.

Protos. Hariton Negrea, directorul Centrului Cultural-Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” Durău și duhovnicul Mănăstirii Durău, ne-a spus că lucrările la Corpul B al „Casei Pelerinul” au fost demarate la sfârșitul anului 2007 și s-au finalizat anul acesta, când s-a terminat acoperișul. De asemenea, Preacuvioșia sa ne-a mai relatat faptul că „Preafericitul Părinte Daniel a depus o jertfă mare pentru construirea Centrului Cultural Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul” Durău și mai ales depune o jertfă mare pentru îndeplinirea obiectivelor Preafericirii Sale de a promova spiritualitatea ortodoxă atât în țară, cât și în străinătate. Acest centru are în primul rând obiectivul de a promova spiritualitatea ortodoxă, dar și un rol pastoral-educativ”, a remarcat protos. Hariton Negrea, care a apreciat faptul că lucrările la „Casa Pelerinul” s-au bucurat de binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan și au avut sprijinul Centrului Eparhial Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente