Mai multe lacasuri monahale se afla in sarbatoare

Manastirea Nechit, judetul Neamt, are hramul Schimbarea la Fata

Sfantul lacas a fost ctitorit in secolul al XV-lea de catre monahul Nechit si reconstruit in 1977 pe locul alteia mai vechi. Recent, in incinta manastirii a fost construita o clopotnita cu paraclis. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a mentionat faptul ca ‘traditia spune ca aici, la Nechit, au existat calugari inca din veacul al XIV-lea. Pe firul neintrerupt al vremii a ajuns pana la noi amintirea unui sihastru care se numea Nechita, primul care s-a nevoit aici, rugandu-se lui Dumnezeu, de la care apoi a imprumutat numele paraul Valea si Muntele din apropiere. In jurul lui s-au adunat si alti rugatori care au ridicat dupa obiceiul vremii o bisericuta de lemn, punand astfel bazele unei asezari isihaste care va fi cunoscuta apoi sub numele de sihastria lui Nechita sau Schitul Nechit’. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a vorbit si despre lucrarile care s-au facut la aceasta manastire in ultimii 25 de ani: ‘Desfiintat in urma decretului comunist din anul 1959, Nechitul avea sa se refaca in intregime dupa anul 1970, tot prin stradania arhim. Zenovie Ghidescu, aflat acum la venerabila varsta de 87 de ani. In aceasta perioada s-a construit o frumoasa biserica, un paraclis, apoi mai multe case monahale, o clopotnita cu o inaltime de 40 de metri, s-au pictat bisericile si paraclisul, s-a amenajat drumul si s-au facut gospodarii anexe’. In patrimoniul Manastirii Nechit se afla si doua icoane facatoare de minuni ale Maiciii Domnului, precum si alte obiecte de valoare. De asemenea, manastirea a primit in dar, din Grecia, papucul Sfantului Spiridon.

Manastirea Slatina isi sarbatoreste hramul

Manastirea Slatina este ctitoria si necropola voievodului Alexandru Lapusneanu. A fost sfintita la 14 octombrie 1558, iar numele lacasului vine de la izvorul care se afla in apropiere. Atat in biserica manastirii, cat si alaturi, se afla morminte ale familiei ctitorului, unde este inmormantat si mitropolitul carturar Veniamin Costachi. Aici, Alexandru Lapusneanu a infiintat o scoala de muzica si o biblioteca cu carti si manuscrise. La aceasta manastire a fost monah IPS Antonie Plamadeala, fostul mitropolit al Ardealului, in perioada in care aici era staret parintele arhimandrit Cleopa Ilie care a plecat apoi la Sihastria. Tot in Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, isi sarbatoreste astazi hramul si Manastirea Sucevita.

Manastirea Bucium, judetul Brasov, se afla in sarbatoare

Sfantul lacas este atestat documentar in 1737. Biserica manastirii a fost arsa in anul 1761. Manastirea a fost reinfiintata in 1990, cand a inceput si ridicarea unei noi biserici.

Manastirea Saraca, judetul Timis, isi sarbatoreste hramul

Mii de credinciosi au participat astazi la Sf. Liturghie de la Manastirea Saraca din judetul Timis, cu hramul Schimbarii la Fata, informeaza Rompres. Aceasta micuta manastire este recunoscuta mai ales datorita unei icoane a Maicii Domnului, facatoare de minuni. Numele de ‘Saraca’ al manastirii i se trage tocmai de la faptul ca a fost pradata icoana Maicii Domnului, ea fiind sustrasa de hoti de doua ori. Cand cei patru talhari au incercat si a treia oara sa scoata icoana Preacuratei din biserica, aceasta a devenit atat de grea, incat s-a facut de neclintit.

Comentarii Facebook


Știri recente