Mai multe biserici din Iasi isi vor serba hramul de ‘Adormirea Maicii Domnului’.

In Iasi sunt 4 biserici care poarta hramul ‘Adormirii Maicii Domnului.’

Biserica Barnovschi din Iasi isi va serba miine hramul. Biserica este ctitorita de domnitorul Miron Barnovschi, anul acesta implinindu-se 370 de ani de la martirizarea lui de catre turci. Parintele Dumitru Nichifor , paroh al acestei biserici, ne-a vorbit despre ctitor si despre fosta manastire Barnovschi : ‘Ctitorul acestei biserici este domnitorul moldovean Miron Barnovschi, care a domnit intre anii 1626-1629. El a fost decapitat la Constantinopol la 2 iulie 1633. Anul acesta se implinesc 370 de ani de la martiriul lui. Biserica aceasta si fosta manastire Barnovschi a fost pentru o vreme resedinta patriarhului in Orient in trecere prin Iasi. Aici a fost o puternica scoala pentru copiii marilor boieri din Moldova.’Parintele Dumitru Nichifor, paroh al Bisericii Barnovschi din Iasi, ne-a prezentat si programul slujbelor religioase ocazionate de hram: ‘Noi o sa facem slujba incepand cu Vecernia, continuand cu Litia si Prohodul Maicii Domnului, potrivit tipicului nostru bisericesc ortodox. A doua zi se va oficia Sfanta Liturghie, pomenirea mortilor, precum si toate randuielile si obligatiile pe care le avem ca preoti si slujitori ai lui Dumnezeu.’ Biserica Barnovschi se afla in Centrul civic al orasului.

Cu ocazia sarbatorii ‘Adormirea Maicii Domnului’, si Biserica din Galata isi serbeaza hramul. Biserica din Galata este noua, pe 26 aprilie, 1990 facandu-se sfintirea locului. Acum se slujeste la demisol, continuandu-se insa lucrarile in exterior. Parintele Mircea Stoleru, parohul bisericii, ne-a vorbit despre programul manifestarilor care vor avea loc in acest an cu ocazia hramului: ‘Vom face joi seara Vecernia cu Litie si Prohodul Maicii Domnului. Dupa cum este obiceiul, vom inconjura biserica cu credinciosii in cantari de slava aduse lui Dumnezeu si Maicii Domnului. Apoi, a doua zi, incepand cu ora 07.00, vom face Utrenia, care va fi urmata de slujba Aghiazmei si Sfanta Liturghie. Pentru ca asa este obiceiul, vom face si pomenirea celor adormiti. Ne gandim si la cei saraci, ca sa oferim o bucurie si celor nevoiasi, care nu au cele necesare, oferindu-le o masa calda.’

Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ de pe Strada Sararie isi serbeaza si ea hramul. Ea este cunoscuta sub numele de Biserica ‘Vulpe’, dupa numele lui Gavril Vulpe. Acesta era conducatorul breslei Blanarilor din Iasi si a ctitorit o bisericuta pe locul bisericii actuale, pe la anul 1630. Biserica actuala a fost ridicata pe la anul 1760 si a apartinut breslelor braharilor si blanarilor. Edificiul a fost refacut dupa incendiul din 1844 si a fost considerata o filiala a Bisericii ‘Sfintii Atanasie si Chiril’. ‘Adormirea Maicii Domnului’ este cel de-al doilea hram al bisericii cunoscuta sub numele de ‘Biserica Frumoasa’, primul fiind sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, la data de 8 noiembrie. Biserica este cea mai veche ctitorie din aceasta zona. Sfintul locas a fost inaltat de Meletie Balica, portar al Sucevei si hatman al Moldovei. Inainte de 1586, biserica a fost inchinata Manastirii ‘Schimbarea la fat, din Muntele Sinai. Domnitorul Grigorie II Ghica a reconstruit-o in secolul al XVIII-lea in stil renascentist. Noua infatisare a bisericii i-a impresionat pe contemporani, care au numit-o ‘Frumoasa’. Actualul edificiu dateaza din anul 1836, fiind ctitoria egumenului Ioasaf Voinescu. Pentru ca in trecut a functionat ca manastire, Biserica ‘Frumoasa’ isi va recapata acest statut in viitorul apropiat.

Comentarii Facebook


Știri recente