Mai multe biserici de mir isi sarbatoresc hramul

Biserica ‘Sfanta Treime’ din satul Arbore isi sarbatoreste astazi hramul

Lacasul de cult a fost ridicat intre anii 1906-1908 ca urmare a faptului ca biserica zidita de catre Luca Arbore in 1505 era neincapatoare pentru numarul mare de credinciosi. Parintele paroh Cardei Nicolae ne-a spus ca ‘biserica se construieste pe spetele credinciosilor si a fostului fond bisericesc regional al Bucovinei. Zidita din caramida si acoperita cu tabla, biserica are forma trilobata, cu ziduri de 9 metri, are doua turnuri laterale spre Apus, la intrare, si o turla mare octogonala deasupra naosului, prevazuta la fiecare latura cu o fereastra. Intre punctele cardinale, turla principala este strejuita de patru turnulete. Prima pictura a bisericii este executata in 1911 de pictorul Jahoda’. Parintele Cardei Nicolae ne-a vorbit si despre cum s-a sarbatorit hramul Bisericii ‘Sfanta Treime’ de catre locuitorii comunei Arbore din judetul Suceava: ‘Ziua hramului este prilej de bucurie duhovniceasca pentru enoriasii parohiei noastre, cat si pentru credinciosii din parohiile din jur care, impreuna cu preotii slujitori, au participat la slujbele Bisericii: Utrenia, Litia, sfintirea apei, Sf. Liturghie si parastasul pentru ctitori. La sfarsit, cu totii, preoti si credinciosi, am luat parte la agapa frateasca, semn al dragostei si unitatii crestine’.

Biserica ‘Sf. Treime’ din Siret, judetul Suceava, isi sarbatoreste si ea hramul

Sfantul lacas este considerat cel mai vechi monument de piatra de pe teritoriul Moldovei, pana in prezent nestiindu-se cu exactitate perioada in care a fost zidita. Parintele paroh Ioan Hapenciuc ne-a spus ca ‘unii considera ca ar fi fost chiar intemeietorul Moldovei, altii ca ar fi fost urmasul Latcu Voda, 1365-1374, sau un alt membru din familie. Dupa materialele din care este construita, dupa dimensiunile pe care le ofera este considerata ca fiind cel mai vechi monument din piatra de pe teritoriul Moldovei. Este construita dintr-o piatra nefasonata, si acest lucru o impinge catre cele mai indepartate timpuri, chiar situandu-se la inceputurile infiintarii statului moldav’. Originalitatea acestei biserici consta si in faptul ca nu este pictata. Biserica a fost ridicata fara ca peretii sa fie pictati, in aceasta stare aflandu-se si in prezent: ‘Pentru ca aceasta biserica nu a fost pictata niciodata, indicatia ierarhilor nostri a fost ca sa ramana pe mai departe asa cum a fost originalul, deoarece pe timpul respevtiv nu se practica pictura bisericii. Peretii sunt curati, albi asa cum au existat pe timpul cand venea aici toata pleiada Musatinilor’. Parintele Ioan Hapenciuc ne-a vorbit si despre traditile legate de sarbatoarea hramului de la parohia ‘Sf. Treime’ din Siret: ‘Suntem niste bucovineni cu traditii puternice ancorate, pastrandu-se si astazi traditia conform careia se fac oale mari de sarmale, s-a pregatit vin din mere, de fapt un suc foarte bun, iar anumite familii au venit anumit ca sa se ospateze la hram. Au fost peste 1000 de persoane, iar oamenii se aduna si pleaca bucurosi de pe dealul Sfintei Treimi’.

Biserica ‘Sfanta Treime’ din Ploiesti isi serbeaza hramul

Lacasul de cult a fost ridicat in prima jumatate a secolului al XIX-lea pe locul unei biserici mai vechi. Intre anii 1983-1986, biserica a fost consolidata, fiind resfintita cu aceasta ocazie. Parintele paroh Mihai Colotelo ne-a spus ca ‘piatra de temelie a Bisericii ‘Sfanta Treime’ din Ploiesti a fost pusa in anul 1832, pe locul unei alte biserici din lemn care a fost demolata datorita deteriorarii. Noua biserica a fost construita din caramida, pe temelie de piatra, de catre pescarul Alexie Manea, impreuna cu familia lui si alti enoriasi. Biserica a fost terminata in anul 1842 si sfintita la 6 decembrie in acelasi an, dupa cum reise din pisania bisericii. Planul arhitectural are la baza forma de cruce, iar acoperisul are trei turle, una mare la centrul bisericii si doua mai mici in fata. Biserica a fost pictata de pictorul Vintilescu in ulei, in stil bizantin, in jurul anului 1900. Lucrarile de consolidare s-au facut intre anii 1983-1986, iar resfintirea bisericii s-a facut in 1986 de catre PS Vasile Targovisteanul, episcop vicar patriarhal’. La parohia ‘Sf. Treime’ din Ploiesti se acorda o atentie deosebita activitatilor social-caritative. Parintele paroh Mihai Colotelo ne-a mentionat cateva dintre acestea: ‘Unii crestini de la parohia noastra au luat parte in ultimii ani la numeroase activitati care au vizat sprijinul celor aflati in nevoi spirituale si materiale. Acest sprijin s-a concretizat prin vizitele facute la caminele de batrani din judetul Prahova. Cu prilejul acestor intalniri au fost daruite celor aflati in nevoi cele necesare traiului zilnic, precum si carti de zidire sufleteasca, carti de rugaciune si icoane’.

Sarbatoare mare si la Biserica ‘Sfanta Treime’ din Pitesti

Cunoscuta sub numele de ‘Schitul Bestelei’, biserica actuala a fost construita in secolul al XVII-lea. Parintele Cornel Ilie, parohul acestui sfant lacas, ne-a spus ca ‘Biserica Sf. Treime din Pitesti, in forma actuala, a fost construita in ultimul deceniu al veacului al XVII-lea de Ianache Vistierul. Dupa numele sau de familie a primit si schitul zidit de dansul, numele Bestelei. Constructia schitului a fost continuata dupa moartea ctitorului in timpul domniei lui Constantin Voda Brancoveanu, de nepotul sau Gavriil Paharnicul, iar dupa ce si acesta a incetat din viata de sotia sa, Aspra. Schitul a fost inchinat Manastirii Mihai Voda din Bucuresti, care la randul sau fusese inchinata Manastirii Simon Petra de la Muntele Athos. In anul 1864, biserica, dupa o lunga perioada de paragina, este reparata de enoriasi, cu aceasta ocazie construindu-se actualul naos si pridvor si facandu-i-se actuala pictura in fresca’. Si la aceasta parohie se deruleaza numeroase activitati social-misionare, cele mai importante fiind evidentiate de catre parintele Ilie Cornel: ‘Activitatile noastre sunt diverse. Pe langa faptul ca facem slujba in fiecare zi, Sf. Liturghie, derulam si activitati sociale, ajutoare catre copiii strazii, catre oamenii fara adapost etc’. Parintele paroh Ilie Cornel ne-a vorbit si despre lucrarile de restaurare a Bisericii ‘Sf. Treime’ din Pitesti, precum si despre proiectele de viitor: ‘Suntem aproape de terminare cu restaurarea picturii, fiind aproape de pridvor, insa dupa aceea ne apucam de alte lucrari care trebuiesc facute. Vrem sa facem o casa parohiala cu sala de mese si tot ce trebuie’.

Biserica ‘Sf. Treime’ din orasul Gaiesti, judetul Dambovita, isi sarbatoreste hramul

Amplasata in vestul orasului, biserica dateaza din prima jumatate a secolului al XIX-lea. Mai multe detalii referitor la istoricul bisericii ne-au fost oferite de catre parintele Ion Stoica, parohul Bisericii ‘Sf. Treime’ din orasul Gaiesti: ‘A fost construita in anul 1823 din caramida acoperita cu tabla. Ca document al originii ei avem pisania din pridvorul bisericii inscrisa pe piatra de marmura care spune ca aceasta biserica a fost facuta de jupan Stanca Ralea in zilele lui Grigorie Ghica Voievod, iar la anul 1896 s-a refacut de enoriasii bisericii. In anul 2002, cu ocazia sarbatorii hramului bisericii, 4 iunie, s-a resfintit biserica dupa lucrarile efectuate de IPS Nifon, arhiepiscopul Targovistei’. Parintele Ion Stoica ne-a vorbit si despre programul liturgic randuit pentru ziua hramului Sfintei Treimi si despre agapa frateasca organizata dupa Sfanta Liturghie: ‘Slujba hramului a inceput cu Vecernia de duminica oficiata de un sobor de preoti din oras in frunte cu protopopul Constantin Adrian Ioan, continuata cu Litia, unde crestinii au asezat din vreme cosurile cu artosele si prinoasele pentru sfintire dupa datina crestineasca. Astazi am oficiat Utrenia si Sf. Liturghie, credinciosii dand raspunsurile la strana. Solemnitatea slujbei hramului bisericii a luat sfarsit cu o agapa frateasca pregatita de catre credincioasele bisericii noastre cu urari de pace in lume, in familie si in suflete’.

Comentarii Facebook


Știri recente