Mai multă atenție a fost acordată bolnavilor

„Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română” ajunge, peste câteva zile, la final. Pe parcursul întregului an 2012, la nivelul unităților bisericești ale Patriarhiei Române, din țară și de peste hotare, s-a desfășurat un amplu proiect religios-duhovnicesc, cultural-editorialistic și mediatic, menit să reactualizeze în conștiința societății actuale că viața și sănătatea omului sunt daruri ale lui Dumnezeu față de care Biserica își arată mereu grija și responsabilitatea, informează Ziarul Lumina.

Urmând prevederile programului-cadru de celebrare a „Anului omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”, aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din 17 februarie 2011, fiecare eparhie a organizat numeroase manifestări religioase, culturale, științifice, educative și pastoral-misionare, unele dintre acestea rămânând în programul pastoral-misionar al eparhiilor și pentru anii următori. Însă cele mai semnificative realizări, în cadrul acestui proiect, au fost înregistrate sub aspect social-filantropic și medical. Din această perspectivă, programul-cadru a fost materializat în principal prin acordarea a aproximativ 895.350 de servicii sociale unui număr de 211.495 de beneficiari unici, după cum se precizează în referatul-sinteză prezentat în ședința solemnă a Sfântului Sinod din 28 octombrie.

Au fost înființate noi centre medicale administrate de Biserică

O importantă realizare în domeniul medical a fost construirea în incinta Parohiei „Sfântul Pantelimon” – Foișorul de Foc din București a noului Centru de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie Taumaturgul”, cu o capacitate de 28 de locuri pentru bolnavi aflați în fază terminală. Acesta a fost sfințit pe 24 octombrie, de către Patriarhul României, împreună cu Înalt Preasfințitul Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina, și cu mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul evenimentelor religioase dedicate hramului Catedralei patriarhale. Noul centru este unul dintre cele mai moderne așezăminte de îngrijiri paliative din țară, furnizând servicii medico-sociale specializate persoanelor adulte aflate în faza terminală a unor boli incurabile, pentru creșterea calității vieții acestora printr-un complex de îngrijiri medicale și spirituale ce urmăresc tratamentul durerii fizice și al suferinței psihologice cauzate de boală. Centrul are două etaje și mansardă și, pe lângă spațiile dedicate celor asistați, mai cuprinde și birouri de asistență socială, cabinete medicale și cabinete pentru consiliere psihologică. Proiectul a fost realizat de Patriarhia Română și de Arhiepiscopia Bucureștilor, cu sprijin financiar oferit de Ambasada Elveției în România și Primăria Sectorului 2 al Capitalei.

Un centru similar a fost inaugurat anul acesta la Cluj-Napoca. Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” a fost sfințit pe 9 noiembrie de către Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, și Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Imobilul cu trei etaje dispune de o unitate hospice cu mai multe saloane de internare, un centru de zi pentru adulți și un ambulatoriu de specialitate. Serviciile gratuite sunt asigurate de o echipă interdisciplinară, formată din medici, preoți, farmaciști, asistente medicale, asistente sociale, infirmiere și voluntari, toți contribuind, prin sprijin medical și spiritual, la păstrarea calității și demnității vieții celor suferinzi și a familiilor lor.

Centrele de îngrijiri paliative din București și Cluj-Napoca au fost puse sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, Vindecătorul de boli, ale cărui sfinte moaște au fost aduse la București, cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, moment care constituie, de asemenea, o importantă împlinire în „Anul Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”. Cele două centre se adaugă altor unități medicale ale Bisericii, cum ar fi: Spitalul „Providența” din Iași, Centrul socio-medical al Fundației „Sfântul Spiridon”-Vechi din București, Centrul social-filantropic eparhial medical „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” din Galați, Centrul de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu din Turda ș.a. Tot anul acesta, pe 13 octombrie, a fost sfințită și inaugurată Policlinica „Providența” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Slujba a fost săvârșită de Patriarhul României, împreună cu Preafericitul Hristofor, Mitropolitul primat al ținuturilor Cehiei și Slovaciei, și Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Promovarea colaborării cu unități medicale de stat și private

Paralel cu preocupările pentru propriile instituții socio-medicale, Biserica noastră a promovat în acest an colaborarea cu unități medicale de stat și private din România. Între acestea se numără Spitalul General din cadrul Centrului de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș”din București, sfințit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pe 24 noiembrie; Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, sfințit pe 21 septembrie de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal; Institutul Regional de Oncologie din Iași, sfințit pe 23 noiembrie 2012, de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; Spitalul Municipal din Moinești și Spitalul „Ioan Lascăr” din Comănești, ambele din județul Bacău, sfințite de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. De asemenea, au fost sfințite și inaugurate noi pavilioane la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași și la Spitalului Militar de Urgență „Dr. Aristide Serfioti” din Galați.

Tot pentru promovarea cooperării între Biserică și sistemul medical românesc, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit la Palatul Patriarhiei vizita delegației participanților la cel de-al VIII-lea Congres Internațional ROMTRANSPLANT și la Examenul pentru Diploma Europeană de Transplant, prilej cu care a acordat Crucea patriarhală pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, la doi dintre reprezentanții de seamă ai activității de transplant în România: prof. dr. Irinel Popescu și prof. dr. Mihai Lucan.

Pentru a intensifica asistența religioasă în cadrul unităților medicale de stat și private din țară, au fost inaugurate și sfințite în acest an mai multe capele și biserici, între care: capela Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București; biserica din incinta Centrului de îngrijire și asistență Nr. 1 „Sfântul Vasile cel Mare” din București; biserica Spitalului de Psihiatrie Voila – Câmpina, jud. Prahova; Capela Spitalului Județean din Bolintin, jud. Giurgiu, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” și „Sfântul Nectarie Taumaturgul” din curtea Spitalului Orășenesc Videle, jud. Teleorman; Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (Șipote) a Secției de Ergoterapie a Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola din Iași; capela Spitalului Municipal din Dorohoi; Biserica „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” din incinta Spitalului Județean Timiș; Capela Spitalului Municipal din Câmpia Turzii, jud. Cluj; Capela Spitalului Municipal din Cluj-Napoca; Capela Spitalului Municipal din Sebeș, jud. Alba; Biserica „Sfânta Filofteia” din incinta Spitalului Județean de Urgență din Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea.

La nivelul întregii Patriarhii, au fost desfășurate programe social-filantropice în instituțiile sociale de ocrotire a copiilor și vârstnicilor, în spitale și penitenciare, în cadrul cărora preoții au săvârșit Taina Sfântului Maslu, au rostit rugăciuni pentru sănătate și au oferit ajutoare materiale sau financiare, au fost oficiate gratuit servicii de asistență medicală și fizioterapie persoanelor vârstnice, bolnave și cu pensii mici în centrele social-medicale eparhiale și în cabinetele medicale parohiale; au fost înființate noi cabinete medicale în cadrul parohiilor și mănăstirilor, precum și farmacii sociale; au fost organizate „caravane medicale”, cu participarea unor medici voluntari, în cadrul cărora au fost acordate gratuit credincioșilor servicii medicale, medicamente și alimente.

(Articol publicat în Ziarul Lumina, Ediția din data de 29 decembrie 2012, apărut sub semnătura lui Gheorghe-Cristian Popa)

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…