Luni, 26 februarie 2001, incepe Sfantul si Marele Post al Pastelui

Cum trebuie sa fie Postul?

Trebuie sa fie o postire bucuroasa, pentru o bucurie mare, bucuria dobandirii comorii imparatiei lui Dumnezeu in inima noastra incepand inca din lumea aceasta, avea sa spuna IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in duminica de dinaintea Postului Mare, cand s-a citit Evanghelia Izgonirii lui Adam din Rai.

In primele trei duminici din perioada Triodului am invatat cele ce ne sunt necesare in acest post si in toata viata noastra de crestini: am invatat de la vames sa ne rugam cu smerenie; am invatat de la fiul risipitor sa ne pocaim cu sinceritate ca sa facem experienta nenumaratei milostiviri a lui Dumnezeu fata de noi si am invatat in Evanghelia Infricosatoarei Judecati ca nimeni nu se poate mantui fara milostenie aratata fata de aproapele. Nimeni nu se poate mantui fara iubire. Fiecare se mantuieste in masura in care a iubit pe Hristos prezent tainic in semenii nostri care au avut nevoie de iubirea noastra milostiva, de iubirea noastra ajutatoare, a spus in cuvantul de invatatura rostit in Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Iar ideile ce trebuie retinute din Sfanta Evanghelie a Izgonirii lui Adam din Rai sunt:

– Evanghelia ne arata ca mai intai trebuie sa iertam si iertand noi greselile semenilor nostri putem astepta cu mai multa speranta iertare pacatelor noastre de la Dumnezeu.

– In al doilea rand, Evanghelia de azi ne arata ca Postul nu trebuie sa se faca pentru lauda venita de la oameni. El este o lucrare tainica, o jertfa interioara. Acestea nu se fac pentru oameni, ci in ele se arata in primul rand iubirea noastra fata de Dumnezeu.

– In al treilea rand, Evanghelia Izgonirii lui Adam din Rai ne arata ca postirea adevarata este biruinta asupra lacomiei, a mai spus I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Postul nu este numai lupta impotriva lacomiei, nu este numai eliberarea din sclavia patimilor, postul este prima porunca data de Dumnezeu in Rai. Iar Adam nu a respectat-o. Si de aceea a fost izgonit de Dumnezeu din Rai.

Dar care este intelesul acestui post? Iata o talcuire minunata data de I.P.S. Mitropolit Daniel, citand pe Sfintii Parinti: Aceasta opreliste, aceasta postire pe care Dumnezeu i-a impus-o lui Adam a fost una pedagogica si provizorie pentru ca acesta sa se invete sa nu iubeasca mai mult darurile lui Dumnezeu, decat pe Daruitorul Insusi. Sa prefere pe Daruitor si voia Lui, fata de darurile primite de la El. Si intr-adevar, cand cineva iubeste darurile primite de la noi mai mult decat persoana noastra, atunci simtim ca relatia personala este falsa.

Postirea este mai mult decat o abtinere de la anumite alimente, nu este numai o mai mica grija pentru hrana materiala, ci si o mai multa grija pentru cea spirituala. Trebuie sa ne hranim sufletul cu rugaciune in aceasta perioada. Nu postim ca sa facem economie, postul trebuie sa fie insotit de fapte bune si in primul rand de milostenie pentru ca Dumnezeu sa implineasca lipsa energiei din alimente cu har, vazand jertfa noastra.

Parintele Galeriu spunea despre Post: Postul inseamna biruirea a tot ceea ce este slabiciune, neputinta; este afirmarea vocatiei umane si anume, ca trupul sa slujeasca sufletului si nu invers. Caci zic Sfintii Parinti ca trupul este o sluga buna, la un rau stapan.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente