Luna Februarie în calendarul Bisericesc

A doua lună din acest an cuprinde pomenirea unor sfinți de seamă ai Bisericii. De asemenea sunt și momente care pregătesc și marchează începutul Postului care precede Învierea Domnului. La 2 februarie, Biserica prăznuiește „Întâmpinarea Domnului”, iar a doua zi, se face cinstirea, Dreptului Simeon și Sfintei Proorocițe Ana.

La 6 februarie, în Sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea celor adormiți în dreapta credință. Astfel, în toate bisericile și în cimitire se va oficia slujba Parastasului. Această pomenire generală a morților poartă numele de „Moșii de iarnă”.

Miercuri, 10 februarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie. Anul acesta, 10 februarie este zi aliturgică, fapt pentru care Slujba Sfântului Haralambie se va oficia cu o zi înainte. Și vineri, 12 februarie, va fi zi aliturgică, deoarece ne vom afla în a treia săptămână din Perioada Triodului.

Duminica Lăsatului Sec de Brânză sau a Izgonirii lui Adam din Rai, este în acest an la 14 februarie. Această duminică marchează din punct de vedere liturgic, odată cu slujba Vecerniei, începutul Postului Sfintelor Paști, cu o durată de 7 săptămâni. Specifice acestei perioade sunt Liturghia Darurilor mai înainte sfințite precum și Canonul Sfântului Andrei Criteanul. De asemenea, vor fi și zile aliturgice, 15 și 16 februarie.

Luna februarie se încheie cu pomenirea a doi sfinți străromâni. La 28 februarie Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian Romanul și Gherman din Dobrogea. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat generalizarea cultului pentru acești sfinți în ședința din 20 iunie 1992, cu dată de prăznuire la 29 februarie, iar când nu sunt ani bisecți, la 28 februarie.

Comentarii Facebook


Știri recente