Lumina Ortodoxiei; Icoana – fereastră spre Dumnezeu, manifestare religios-culturală la Biserica Icoanei din București

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE ne informează:

În zilele de 23 și 24 martie 2013, cu prilejul Duminicii Ortodoxiei (prima din postul Sfintelor Paști), cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la biserica ICOANEI din București va avea loc a VI-a ediție a manifestării religios-culturale intitulată ICOANA – FEREASTRĂ SPRE DUMNEZEU”, organizată de Arhiepiscopia Bucureștilor și Protoieria 2 Capitală în colaborare cu Primăria Sectorului II.

Joi, 21 martie 2013, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Icoana Maicii Domnului cu pruncul de la Mănăstirea Nămăiești – jud Argeș va fi adusă spre a fi purtată în procesiunea organizată în ziua de 24 martie 2013 la Biserica Icoanei din București.

Sâmbătă, 23 martie 2013, programul manifestării va continua cu slujba Vecerniei (la orele 17.00) și procesiunea Lumina Ortodoxiei (la orele 18.30) în jurul parcului Icoanei din apropiere. În timpul procesiunii, preoții și credincioșii vor purta în mâini lumânări aprinse și vor cânta imne bisericești. Un detașament de jandarmi în uniforme de gală vor purta în mâini torțe aprinse.

Duminică, 24 martie 2013, după Sfânta Liturghie oficiată la biserica ICOANEI, de la orele 13.30, va avea loc procesiunea Icoana – fereastră spre Dumnezeu în jurul parcului Icoanei, cu opriri în cele patru laturi ale parcului. Preoții vor purta veșminte preoțești și cruci de binecuvântare în mâini. Credincioșii vor purta în mâini icoane și iconițe tip insignă în piept. În fruntea procesiunii vor fi purtate icoane împărătești, steaguri bisericești, cruci mari și toaca. La final, va fi citită rugăciunea de sfințire a icoanelor.

***

Icoana Maicii Domnului cu pruncul de la Mănăstirea Nămăiești – jud Argeș este considerată a fi una dintre cele 12 pictate de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, la dorința Maicii Domnului. Aceasta le-a dat apoi apostolilor înainte de a pleca la propovăduire. Potrivit aceleiași tradiții, icoana ar fi fost adusă la noi în țară de Sfântul Apostol Andrei. Datorită vicisitudinilor vremii biserica și icoana au fost acoperite de praful timpului și al uitării și au fost descoperite în urma unui vis, de un cioban care păștea oile în zonă. Începând din secolul XVI mănăstirea Nămăiești a dus o viață duhovnicească fără întrerupere, având în centru renumita icoană considerată ca fiind făcătoare de minuni. În anul 1778 sfânta icoană a fost îmbrăcată într-o ramă de argint de către Enache Postelnicu, iar în 1913 peste această ramă veche s-a pus o altă ramă mai mare, pe cheltuiala doamnei Elena General Rosty.

Astăzi icoana este renumită prin ajutorul dat femeilor care se roagă pentru a naște copii, pentru ajutorul dat bolnavilor de boli grave sau tuturor celor care se află în necazuri.

PROGRAM PELERINAJ „ICOANA – FEREASTRĂ SPRE DUMNEZEU”

21-24 MARTIE 2013

JOI 21 MARTIE 2013

La ora 17.00 va sosi Icoana făcătoare de minuni de la Nămăiești la biserica Icoanei, unde va rămâne până pe data de 25 martie.

VINERI 22 MARTIE 2013

18.00 – 19.30 -Slujba Pavecerniței la biserica Icoanei.

19.30 – Cuvânt de învățătură. În continuare corala bisericii Icoanei va susține un concert de cântări religioase din perioada Postului Mare.

SMBĂTĂ 23 MARTIE 2013

17.00 -18.30 – Vecernia la biserica Icoanei

18.30 – 19.30 – Procesiunea „Lumina Ortodoxiei”.

Se pleacă cu lumânări aprinse, începând din curtea bisericii Icoanei spre Parcul Grădina Icoanei. Procesiunea va avea următoarea alcătuire Sfânta Cruce, Toacă de lemn, ripide, steaguri bisericești, preoți cu lumânări aprinse, militari cu torțe aprinse, credincioși cu lumînări aprinse. Traseul va fi în jurul Parcului.

19.30 – 20.30 – Citirea unor rugăciuni și interpretarea unor cântări bisericești pe traseu, de către corala parohiei Icoanei. Alocuțiuni despre Lumina Ortodoxiei, cântări bisericești (pe scena amenajată în parcul Icoanei).

20.30 – Revenirea participanților in curtea bisericii Icoanei.

DUMINICA 24 MARTIE 2013

10.00 – 12.00 – Sfânta Liturghie în biserica Icoanei sau pe un podium amenajat în fața bisericii.

12.00 – 13.00 – Deplasarea credincioșilor spre Parcul Grădina Icoanei, unde se vor uni cu credincioșii tuturor parohiilor care participa la procesiune.

13.30 – 14.15 – Pelerinajul „Icoana-fereastră spre Dumnezeu” se va desfășura în jurul parcului Grădina Icoanei, în următoarea ordine:

†¢ Sfanta cruce

†¢ toacă

†¢ ripide

†¢ steaguri bisericești

†¢ icoane mari purtate pe baldachin

†¢ preoți cu sfânta cruce de binecuvântare în mână, îmbrăcați cu epitrahil și felon

†¢ credincioși cu icoane în mâini

Se înconjoară Parcul Icoanei ca și la procesiunea din seara precedentă, cu opriri și rostiri de ectenii.

14.15 – 15.00 – Slujbă de sfințire a icoanelor purtate de credincioși.

†¢ Rostirea Mărturisirii de Credință (Crezul)

†¢ Alocuțiunea rostită de dl. Primar Neculai Onțanu

†¢ Cuvânt de învățătură

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente