Lumina Ortodoxiei – icoana, fereastră spre Dumnezeu

Mii de credincioși din Capitală și din provincie au participat astăzi, 4 martie 2012, la procesiunea Lumina Ortodoxiei – icoana, fereastră spre Dumnezeu. Evenimentul, organizat de Parohia „Icoanei” în parteneriat cu Primăria Sectorului 2, s-a desfășurat pe traseul Biserica Icoanei – Parcul Grădina Icoanei. Procesiunea a fost precedată Sfânta Liturghie, oficiată de către Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

După procesiunea din jurul Parcului Grădina Icoanei, manifestările religioase au continuat pe podiumul special amenajat în interiorul parcului. Întrucât anul acesta este omagiată Taina Sfântului Maslu, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul a citit o rugăciune pentru tămăduirea celor bolnavi, iar apoi corul Divina armonie a susținut un scurt concert de cântări bisericești.

După concert, parohul Bisericii Icoanei, pr. Ioan Popescu, a vorbit credincioșilor despre mama duhovnicească, adică Biserica Ortodoxă, care ne arată realitățile nevăzute ale Împărăției lui Dumnezeu și despre recunoștința pe care participanții la procesiune au arătat-o față de iubirea veșnică și jertfelnică a lui Dumnezeu.

De asemenea, primarul Sectorului 2 Capitală, Neculai Onțanu, a vorbit despre tradiția manifestărilor religioase dedicate Duminicii Ortodoxiei: „Sunt momente înălțătoare care rămân înscrise cu litere de aur în istoria unei comunități. Iată, avem o excepțională solidaritate întru credință. Ni s-a dus vestea că unul dintre pilonii spiritului comunitar în Sectorul 2 al Capitalei este credința noastră, respectul pentru valorile acestui neam, fiindcă nu vom putea despărți niciodată Ortodoxia de românism. Multiculturalitatea și globalizarea nu înseamnă să îți uiți rădăcinile, strămoșii, ci dimpotrivă, demonstrându-ți identitatea să conviețuiești în pace și armonie cu cei de o altă credință sau etnie”.

Pelerinajul din Duminica Ortodoxiei este o lucrare sfântă în care pelerinul Îl caută pe Dumnezeu, a subliniat Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul.

„Pelerinajul religios creștin este o căutare în lumea aceasta a ceea ce nu este din lumea aceasta, Împărăția lui Dumnezeu, căci noi, creștinii, suntem pelerini în această viață către patria cerească”. Totodată, Preasfinția Sa a arătat că icoana este una din mijloacele întâlnirii omului cu Dumnezeu, fiindcă ea ne aduce aminte de marea iubire a lui Dumnezeu față de oameni, de petrecerea Domnului Hristos în trup, de patimile și moartea Sa mântuitoare și de răscumpărarea omului”, a spus Preasfinția Sa.

Fiecare participant a primit din partea Patriarhului României o iconiță cu chipul Sfinților Părinți de la Sinodul VII Ecumenic, iar din partea primarului Neculai Onțanu, o iconiță cu chipul Maicii Domnului Trihirusa. Daruri a oferit și Parohia Icoanei, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, PS Varsanufie Prahoveanul, starețului Mănăstirii Neamț și primarului Neculai Onțanu, constând într-un vas de ceramică de Horezu cu imaginea Bisericii Icoanei și troparul Ortodoxiei.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Trihirusa rămâne la Biserica Icoanei spre închinare până marți 6 martie.

Comentarii Facebook


Știri recente