„Lumina Ortodoxiei: Icoana – fereastră către Dumnezeu”

Sâmbătă, 20 februarie, după slujba Vecerniei, la București a avut loc procesiunea „Lumina Ortodoxiei: Icoana – fereastră către Dumnezeu”, eveniment aflat la a treia ediție, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Manifestările religioase și culturale au fost organizate de Protoieria 2 Capitală, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu sprijinul Primăriei Sectorului 2.

Procesiunea a fost formată dintr-un numeros sobor de preoți și sute de credincioși de la parohiile bucureștene, purtând lumânări și făclii în mână, și dintr-un corp de 50 de militari din cadrul Poliției Comunitare, îmbrăcați în uniformă de gală, având torțe aprinse, ca un „onor” adus Ortodoxiei. Manifestarea a început din curtea Bisericii Icoanei, a continuat în jurul parcului „Grădina Icoanei”. În timpul desfășurării procesiunii au fost interpretate cântări religioase specifice Postului Mare.

Manifestările au continuat în interiorul parcului, pe scena special amenajată, unde părintele protopop Ioan Rădulescu al Protoieriei 2 Capitală a ținut un cuvânt dedicat evenimentului, în care a subliniat împlinirea a celor 1167 de ani de când Sfinții Părinți s-au adunat pentru a așeza la loc de cinste icoana. „Prin secolele al VIII-lea – al IX-lea, când unii oamenii căutau să alunge din suflete icoana cea sfântă, în anul 843, pe 11 martie, a fost victoria deplină a înțelepților Sfinți Părinți. De atunci, Biserica, în prima duminică a Postului cel Mare, serbează această biruință, și noi nu facem nimic altceva decât să continuăm această tradiție sfântă”, a spus părintele Ioan Rădulescu.

Icoana din sufletul nostru

În cuvântul de învățătură s-a mai arătat cum omul a fost făcut după chipul și asemănarea Lui Dumnezeu, adică după icoana Lui Dumnezeu, care, de-a lungul timpului, s-a alterat în firea omului, din cauza păcatului, dar și cum Dumnezeu, văzând neputința omului, a restaurat firea acestuia prin trimiterea Fiului Său, iar apoi, Sfinții Apostoli și vrednici oameni de credință au știut să pună mărturie în sufletele oamenilor icoana, care să stea mereu deschisă către Dumnezeu. „Noi, întotdeauna, cei credincioși Îl primim pe Dumnezeu încă de la Botez, icoana Lui în sufletul nostru, căci dacă icoana este fereastră către Dumnezeu, această fereastră trebuie să fie mereu curată, dacă se depune praful păcatelor noastre nu mai putem să vedem chipul Lui Dumnezeu, depărtăndu-ne de El. De aceea, numai prin fapta cea bună și dragostea curată față de semeni și față de Dumnezeu, această fereastră devine mai mare și, astfel, Dumnezeu intră cu harul Său cel sfânt și cu lumina Sa cea neapropiată care ne luminează sufletul nostru”, a mai spus pr. protopop.

Un gest al iubirii față de Dumnezeu

În continuare, părintele paroh al Bisericii Icoanei din București, pr. Ion Popescu, a arătat că prin această manifestare „noi, preoții, împreună cu credincioșii am adus slavă mamei noastre, care este Biserica Ortodoxă, și cinstire sfintelor icoane, care sunt ferestre către Dumnezeu. Aceasta este și legătura noastră cu manifestarea, fiind Biserica Icoanei, ne-am simțit îndatorați să facem această manifestare deosebită prin care icoanele să fie cinstite”.

S-au adus mulțumiri Părintelui Patriarh Daniel, pentru binecuvântarea acordată organizării acestei procesiuni „Lumina Ortodoxiei: Icoana- fereastră către Dumnezeu”, Protoieriei II Capitală, Primăriei Sectorului 2 pentru sprijinul dăruit și tuturor ostenitorilor și credincioșilor care au fost prezenți la această sărbătoare a Ortodoxiei.

La acest eveniment au participat foarte mulți credincioși, mânați de dorința de a apăra Ortodoxia și sfintele icoane, precum a mărturisit doamna Angela Gabriela, profesoară de religie: „Am luat parte la această manifestare a credinței prin care noi demonstrăm dragostea către Dumnezeu slăvit în icoană, fereastră către Dumnzeu, care este chip, iar noi suntem făcuți după chipul și asemănarea Sa, și tindem către această perfecțiune. Prin aceasta înțelegem ca Dumnezeu să ne sporească puterea credinței, înțelepciunea, sănătatea în cuget, în gândirea luminată, să avem parte cu toții de lumină, pentru că Dumnezeu este Lumină, așa că nu puteam să trec peste acest eveniment care ne impresionează pe toți și ne face bine. Dumnezeu să ne unească în cuget și în simțiri și să picure în sufletele noastre înțelegere, dragoste, uniune și comuniune, și să ne vedem cu toții și la anul în aceleași condiții de liniște și mulțumire sufletească”.

Ieri, după Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitului Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, delegat al Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, de la orele 12:00, preoți și credincioși au mers din nou în procesiune, având câte o icoană în mâini, în jurul parcului Icoanei, la sfârșit oficiindu-se slujba de sfințire a icoanelor.

Comentarii Facebook


Știri recente