Lumina – o altfel de școală

Începuturile „Ziarului Lumina” au stat sub semnul apostolatului mediatic. Așa cum Mântuitorul a chemat la Sine și apoi a trimis să propovăduiască în lume pe ucenicii Săi, tot așa și noi, cei care am fost împreună lucrători la nașterea acestei publicații, am simțit că împlinim, în calitate de fii ai Bisericii, o chemare mai presus de noi înșine.

„Ziarul Lumina” s-a născut, de fapt, în octombrie 2004, de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, atunci când „arhitectul de gazete” sau „omul din hârtie de ziar”, așa cum a fost supranumit Florin Zamfirescu, a răspuns pozitiv chemării celui care era pe atunci mitropolit al Moldovei și Bucovinei, actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Trecut de curând la cele veșnice, regretatul Florin Zamfirescu devine astfel un simbol al laicatului sensibil la chemarea Bisericii, dispus să renunțe la proiecte și interese personale pentru a fi, cu toată ființa sa, doar în slujba lui Dumnezeu-Cuvântul.

Trebuie să vă dezvălui că, în semn de prețuire și recunoștință, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, va fi instituit premiul „Florin Zamfirescu”, premiu ce va fi acordat în fiecare an, începând chiar cu anul acesta, celui mai activ jurnalist creștin din presa laică. O presă care a dovedit – prin echipa care a fondat, acum cinci ani de zile, „Ziarul Lumina” – că poate primi în i-nima ei sămânța cea bună.

Duhovnicește vorbind, acum cinci ani de zile, la Iași, asta s-a întâmplat de fapt: Dumnezeu a rânduit, după mulți ani de pregătire, ca, din pământul cel bun al presei scrise, o anumită parcelă să primească sămânța Evangheliei din mâna inspirată a unui semănător vizionar și neobosit în a cultiva mijloace noi de propovăduire a Cuvântului lui Dumnezeu.

Profesional vorbind, acum cinci ani de zile, la Iași, asta s-a lansat: un cotidian pentru o țară întreagă, o premieră în mass-media ortodoxă, o provocare, în sensul bun al cuvântului, pentru toate celelalte ziare care nu au crezut că se mai poate face presă în România de azi și cu „știri pozitive”.

Unii specialiști din presa românească au fost, de altfel, sceptici, grăbindu-se să anunțe o viață scurtă pentru acest inedit proiect editorial. Și dacă această lucrare nu ar fi fost de la Dumnezeu, ci doar de la oameni, poate că așa s-ar fi întâmplat. Pentru că au fost și greutăți, deloc puține, au fost și momente de încercare, nu fără urmări. Dar când ai bucuria și șansa de a lucra în ogorul Domnului, nu poți să te poticnești în fiecare piatră ascunsă în pământ și nici nu dai înapoi doar pentru că vântul îți mai biciuie din când în când fața.

Poate că nu înțelegem cu toții, ostenitorii de la „Lumina”, adevărata anvergură a acestui apostolat mediatic, dar avem, cu siguranță, cu toții râvna de a o împlini.

Poate nu avem cu toții dragoste deplină pentru Biserică și pentru semeni, dar ne străduim să o cultivăm în fiecare zi.

Poate că nu reușim să exprimăm în pagini de ziar tot ce se ridică la mintea și la inima noastră, dar cu siguranță punem suflet în tot ceea ce facem.

Dincolo de datele ce pot descrie profilul acestei publicații, dincolo de articolele ce se rânduiesc zi după zi într-o arhivă la care acum ne uităm cu uimire, „Ziarul Lumina” înseamnă oameni, înseamnă creștini care se străduiesc să transforme fiecare ediție tipărită într-un prilej de edificare spirituală.

Aceștia, oamenii de la „Lumina”, constituie astăzi o altfel de școală în presa scrisă, dar și o altfel de școală în misiunea de a propovădui Evanghelia, Vestea cea Bună. Gând de recunoștință se cuvine să îndreptăm acum către cel care este întemeietorul și îndrumătorul acestei școli, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Gând de pioasă recunoștință se cuvine să îndreptăm și către cel care a fost profesorul prin excelență al școlii de presă „Lumina”, Florin Zamfirescu. Gând de recunoștință se cuvine să îndreptăm către toți cei care, clerici sau mireni, au sprijinit această altfel de școală cu fapta sau cu rugăciunea.

Iar celor care sunteți astăzi aici, prieteni ai „Luminii”, vă mulțumim pentru dragostea arătată și pentru încurajare, rugându-vă să ne fiți mereu alături pentru a răspândi lumină din Lumina cea neînserată a Împărăției lui Dumnezeu.

(Cuvântul rostit vineri, 12 februarie 2010, la sărbătorirea a cinci ani de apariție neîntreruptă a primului cotidian creștin din România, de pr. Constantin Sturzu, director executiv al „Ziarului Lumina”)

Comentarii Facebook


Știri recente