Lumea teologica si culturala il omagiaza pe Parintele Dumitru Staniloae

Duminica, 9 noiembrie 2003, in Aula Mare a Palatului Patriarhiei, s-a desfasurat, incepand cu orele 17.00, sesiunea omagiala de deschidere a Congresului International de Teologie ‘Pr.Prof.Dr. Dumitru Staniloae’. Congresul face parte din seria manifestarilor dedicate implinirii a 100 de ani de la nasterea celui mai mare teolog roman. La eveniment participa prestigiosi profesori de teologie din intreaga lume crestina si personalitati ale vietii culturale si academice romanesti.

congresul s-a deschis cu evocarea personalitatii Parintelui Dumitru Staniloae de catre Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, care l-a cunoscut indeaproape in urma cu peste o jumatate de veac, pe vremea cand Prea Fericirea Sa era Rector al Institutului Teologic de grad universitar din Bucuresti. Parintele Patriarh Teoctist a remarcat totodata doua contributii fundamentale ale Parintelui Staniloae la dezvoltarea teologiei ortodoxe romanesti: teologia persoanei si ortodoxia ecumenica, deschisa dialogului cu alte confesiuni si religii.

Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a apreciat ca: ‘Teologia profunda si matura a Parintelui Staniloae isi mentine permanenta sa actualitate si tinerete, fiind din ce in ce mai apreciata de tanara generatie, care are nevoie mde o gandire creatoare si de o spiritualitate profunda, pentru a face fata fenomenului secularizarii si al fragmentarii spirituale de azi.’

Domnul Ministru Academician Razvan Theodorescu a anuntat cu acest prilej intentia Ministerului culturii si Cultelor de a crea un site dedicat Parintelui Dumitru Staniloae, care sa faciliteze cunoasterea cat mai larga a operei redutabilului teolog roman.

Profesorul Stylianos Papadopoulos de la Universitatea din Atena a sustinut ideea conform careia Parintele Dumitru staniloae este cel mai mare teolog al intregii lumi crestine din veacul al XX-lea, bazandu-se atat pe examinarea vastei bibliografii folosite de teologul roman, care probeaza cunoasterea profunda a filosofiei si teologiei secolului, chiar si a altor confesiuni crestine, cat si rolul de pionerat al operei sale, pentru orientarea filocalica si patristica a teologiei ortodoxe.

Domnul Andrei Plesu s-a referit la Parintele Dumitru Staniloae ca la unul dintre ‘oamenii-institutie’ ai spiritualitatii romanesti, asemenea lui Dimitrie Cantemir, Titu Maiorescu, Mihail Eminescu, Bogdan Petriceicu-Hasdeu, Nicolae Iorga, Constantin Noica, decisivi pentru cultura acestei tari.

Considerand providentiala aparitia ‘Filocaliei’pentru lumea romaneasca prin opera de traducator a Parintelui Dumitru Staniloae, care a durat mai bine de 45 de ani, domnul Horia Roman Patapievici a remarcat in acelasi timp si valoarea contributiei sale exegetice, concretizata in consistentele note de subsol care insotesc editia romaneasca a acestei colectii de scrieri ascetice si mistice.

Sesiunea omagiala s-a incheiat prin cuvantul de pretuire al Prea Fericitului Anastasios, Arhiepiscop al Tiranei si al Intregii Albanii.

Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Justinian Patriarhul’ a Universitatii din Bucuresti a decernat Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei si prea Fericitului Parinte Arhiepiscop Anastasios al Tiranei si al Intregii Albanii medalia omagiala ‘Dumitru Staniloae’.

Lucrarile Congresului International de Teologie ‘Dumitru Staniloae’ continua pana pe data de 14 noiembrie 2003. Joi, 13 noiembrie a.c., Academia Romana organizeaza o sesiune omagiala consacrata Parintelui Dumitru Staniloae.

Biroul de Presa si Comunicatii

al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente