Lucrările Sinaxei stareților și starețelor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Stareții și starețele din Eparhia Romanului și Bacăului s-au reunit, astăzi, 22 noiembrie 2012, în sala de ședințe a Fundației „Episcop Melchisedec” din Roman. Întâlnirea a fost prezidată de PS Ioachim Băcăuanul, și a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala arhiepiscopală din Roman.

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a prezidat ieri Sinaxa stareților și starețelor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Preasfinția Sa, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit de dimineață Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Roman. Din soborul de preoți au făcut parte părinți stareți și duhovnici ai mănăstirilor din Eparhia Romanului și Bacăului.

„La sfârșitul slujbei, în contextul perioadei Postului Nașterii Domnului, Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură pentru părinții și maicile prezente la sinaxă”, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector pe Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Lucrările sinaxei au avut loc în sala de ședințe a Fundației „Episcop Melchisedec” din Roman. Au asistat părinții stareți, maicile starețe, părinții duhovnici din mănăstiri și părinții consilieri și inspectori ai Centrului eparhial Roman. Pe ordinea de zi au fost abordate mai multe puncte referitoare la hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la organizarea și funcționarea mănăstirilor. S-au avut în vedere hotărârile permanențelor eparhiale cu privire la buna desfășurare a activităților din mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. S-a stabilit implementarea unor programe care țin de organizarea socială, juridică și administrativă. De asemenea, s-au discutat aspecte privind activitatea duhovnicească și administrativă a mănăstirilor, iar în contextul serbării Anului Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor au fost analizate modul în care așezămintele monahale s-au implicat în activitățile social-filantropice derulate în acest an.

„PS Ioachim Băcăuanul i-a îndrumat pe stareții și starețele mănăstirilor noastre să respecte hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii noastre și să le transmită și obștilor pe care aceștia le conduc. Preasfinția Sa s-a referit apoi la implementarea propunerilor pe care Sfântul Sinod le-a făcut legate de relația mănăstirilor cu mass-media. S-a discutat despre o deschidere mai mare spre sectorul social-filantropic și despre o raportate a activităților sociale pentru ca Biserica să nu fie acuzată de neimplicare. S-a făcut referire la programul liturgic din cadrul așezărilor monahale, astfel încât să fie implementat mai riguros. S-a avut în vedere colecta pentru Catedrala Mântuirii Neamului, dar s-au discutat și alte probleme administrative care țin de viața monastică”, a amintit arhim. Pimen Costea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Comentarii Facebook


Știri recente