Lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane s-au incheiat aseara

In zilele de 11-12 noiembrie 2003, la Resedinta Patriarhala din Bucuresti, sub presedintia Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Romaniei, s-au desfasurat lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

In deschiderea lucrarilor, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a elogiat personalitatea Parintelui Dumitru Staniloae, caruia ii sunt dedicate, in aceste zile, mai multe manifestari omagiale, cu prilejul centenarului nasterii. Ieri, 12 noiembrie 2003, membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane au participat la un moment solemn in cadrul Congresului International de Teologie consacrat celui mai mare teolog ortodox al veacului al XX-lea.

Un alt eveniment solemn in timpul sesiunii l-a constituit prezenta Prea Fericitului Anastasios, Arhiepiscopul Tiranei si al intregii Albanii, aflat intr-o vizita frateasca in Romani, in mijlocul membrilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. In cuvantul de salut, in numele clerului si credinciosilor ortodocsi romani, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a exprimat bucuria de a-l intampina pe Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe a Albaniei, teolog de prestigiu al intregii Ortodoxii, misionar jertfelnic, dedicat reinvieriiunei Bisericii desfiintata de jure si de facto de dictatura comunista.

Multumind lui Dumnezeu pentru ajutorul primit in lucrarea de reinviere a Bisericii Ortodoxe din Albania, Prea Fericitul Anastasios a subliniat rolul aparte al Bisericii Ortodoxe Romane pentru unitatea lumii crestine, considerand zilele prezentei Prea Fericirii Sale in Romania drept ‘o transfuzie reala de spiritualitate’.

Pe agenda de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane s-au aflat teme referitoare la slujirea misionar-pastorala, viata monahala si misiunea sociala a Bisericii, invatamantul teologic si religios in scolile publice, diferite aspecte privind comunitatile ortodoxe romanesti din jurul granitelor tarii si din Diaspora, relatiile externe bisericesti, participari ale unor membri ai Sfantului Sinod si ale altor teologi ortodocsi romani la intruniri internationale ortodoxe si ecumenice, alte probleme curente ale vietii bisericesti.

Dintre hotararile luate de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane mentionam:

– adoptarea pentru anul viitor a unui program de manifestari dedicate comemorarii pe plan bisericesc, in tara si strainatate, a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a domnitorului Moldovei, Stefan cel Mare si Sfant (1457-1504);

– adoptarea textului Bibliei, editia jubiliara a sfantului Sinod, ca text oficial al Bisericii Ortodoxe Romane, pentru a fi folosit in cartile de cult, manuale scolare si alte scrieri bisericesti, cu precizarea ca diortositorul isi exprima disponibilitatea de a primi in continuare sugestii si propuneri menite sa imbunatateasca textul;

– extinderea asistentei religioase pentru persoanele cu deficiente de auz la nivelul fiecarei eparhii a Patriarhiei Romane.

La solicitarea unui mare numar de parinti si profesori, in urma analizei programei de educatie pentru sanatate in invatamantul public. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a apreciat aspectele pozitive ale acesteia, dar atrage atentia asupra unor elemente profund daunatoare educatiei tinerilo, in vadita contradictie cu morala crestina, si cheama factorii responsabili la reconsiderarea acestora, in consultare cu reprezentantii Bisericii.

In acelasi timp, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane isi manifesta ingrijorarea fata de pericolul legalizarii prostitutiei si reinnoieste apelul adresat in acest sens Parlamentului Romaniei de catre Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist in martie 2002, cu scopul constientizarii gravelor consecinte morale, sociale si medicale ale unui demers legislativ de acest gen.

Avand in vedere, pe de o parte, temeiul biblic potrivit caruia pamantul este creatia lui Dumnezeu, iar pe de alta parte, ca proiectul minier al corporatiei canadiene Rosia Montana Gold Corporation urmeaza sa desfigureze atat ecologic, cat si uman zona Rosia Montana si, prin extensie, intreaga regiune a Muntilor Apuseni, luand in considerare faptul ca Proiectul Minier ‘Rosia Montana’ vizeaza stramutarea bisericilor si a cimitirelor din zona, ceea ce este inadmisibil din punct de vedere al cultului si traditiilor ortodoxe, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane se pronunta impotriva realizarii Proiectului Minier ‘Rosia Montana Gold Corporation’ si spera ca aceasta zona sa ramana intacta in sfintenia, puritatea si frumusetea ei.

Comunicat de presa

Biroul de Presa si Comunicatii

al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente