Lucrarile Editiei a XIII-a a Conferinte Mondiale asupra Misiunii si Evanghelizarii au inceput astazi la Atena.

Astazi au fost deschise la Atena – Grecia lucrarile celei de-a XIII-a Conferinte Mondiale asupra Misiunii si Evanghelizarii.

Evenimentul este organizat de Consiliul Mondial al Bisericilor in colaborare cu Biserica Ortodoxa Greaca, Societatea Biblica Greceasca si Apostoliki Diakonia.

Conferinta are ca scop crearea unui cadru colegial in care sa fie discutate aspecte ale misiunii crestine in lume, din perspectiva celor mai diferite confesiuni.

Pentru prima data, aceasta conferinta se tine intr-o tara ortodoxa, Grecia, iar genericul manifestarii va fi Vino, Duhule Sfinte, vindeca si reconciliaza!.

Comitetul Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor a decis ca numarul total al participantilor sa nu fie mai mare de 500, dintre care 400 sunt reprezentanti ai Bisericilor membre sau aflate in relatii de cooperare cu Consiliul Ecumenic, iar 100 sunt specialisti invitati in calitate de consultanti calificati.

‘Faptul ca Biserica Ortodoxa a Greciei a fost cea care a adresat Consiliului Ecumenic invitatia de a organiza evenimentul in Atena reprezinta un semn de mare deschidere ecumenica a acestei Biserici.’, a apreciat Alexander Belopopsky – purtator de cuvant al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, citat de France Presse.

Participantii vor discuta timp de 7 zile asupra rolului misiunii crestine in lume si despre importanta Evangheliei in combaterea violentei si in stabilizarea pacii.

Dintre cele 12 Editii anterioare ale Conferintei Mondiale asupra Misiunii si Evanghelizarii, Editia I s-a desfasurat in anul 1910 la Edinburgh, iar ultima la Salvador de Bahia – Brazilia, in anul 1996.

In deschiderea Conferintei, Prea Fericitul Hristodoulos – Arhiepiscop al Atenei si Primat al intregii Elade a salutat pe cei prezenti si a reafirmat sprijinul pe care il acorda Miscarii Ecumenice.

Inaltul prelatul ortodox a avertizat ca Bisericile crestine trebuie sa-si redescopere vocatia profetica si sa aiba o atitudine hotarata in fata globalizarii, terorismului si conflictelor de orice fel.

In cadrul discutiilor ce au urmat, Secretarul General al Consiliului – dl. Samuel Kobia a incurajat Bisericile sa caute idei noi pentru a face Crestinismul semnificativ pentru culturile de pe Mapamond, culturi care nu sunt familiare cu spiritul european si mai ales cu spiritul acestei religii.

Un moment semnificativ si simbolic in derularea Conferintei a fost sosirea in Atena, direct din Ierusalim, pe Marea Mediterana, a unei cruci din lemn de maslin, inalta de circa 8 metri. Crucea a fost adusa din Cetatea Sfanta pe un vapor, iar primirea ei in Atena a fost facuta cu Rugaciuni pentru Pacea lumii si pentru Justitie universala. Crucea din lemn de maslin simbolizeaza in acest caz mica Comunitate crestina din Ierusalim, iar intentia celor care s-a gandit la acest moment simbolic a fosta aceea de a atrage atentia asupra situatiilor din lume in care crestinii sunt minoritari.

Comentarii Facebook


Știri recente