Catedrala Episcopala Sfantul Alexandru din municipiul Alexandria este primul monument istoric din judetul Teleorman unde s-au finalizat lucrarile de consolidare-restaurare,prin finantare asigurata de Ministerul Culturii si Cultelor,conform unui program national,informeaza corespondentul Rompres Pentru lucrarile respective,efectuate pe parcursul a cativa ani,s-au alocat 1,1 miliarde lei,din care un miliard a venit de la Ministerul Culturii si Cultelor,pe baza unui protocol incheiat cu Oficiul National al Monumentelor Istorice ,diferenta de o suta de milioane lei fiind contributia Primariei municipiului Alexandria,a precizat,astazi,directorul Directiei pentru Cultura,Culte si Patrimoniu Cultural National din Teleorman,dl.Stan V. Cristea. Constructia catedralei din resedinta judetului Teleorman, care impresioneaza prin sobrietatea monumentala, de sorginte bizantina, a inceput in anul 1869 si s-a finalizat dupa trei decenii. Intre pictorii care au realizat decoratiunile interioare se numara Constantin Pascaly, Stefan Luchian si Constantin Artachino. In anul 1994, cu prilejul implinirii a 140 de ani de la intemeierea orasului Alexandria, la Catedrala ‘Sf. Alexandru’ au fost aduse, de la Biserica’Ghica Tei’ din Bucuresti, osemintele domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica, considerat patronul localitatii, un superb sarcofag din marmura de la Muzeul Militar National din Capitala, fiind asezat, la acelasi moment aniversar, in interiorul celui mai important asezamant bisericesc ortodox din Teleorman. ROMPRES
Angajamentul statului față de valorile creștine este foarte important: Ministrul Dezvoltării la Centrul Eparhial Suceava
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, a semnat joi, la Centrul Eparhial din Suceava, contractul de finanțare pentru reabilitarea Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou”. Este un angajament al Statului Român față de o…
Școala de vară „Viitorul este pro-viață” ar putea ajunge și în comunitățile locale
Școala de vară „Viitorul este pro-viață”. Studenți s-a încheiat săptămâna trecută la Mănăstirea Caraiman din județul Prahova. Participanții și-au omagiat mentorii, iar aceștia i-au încurajat să organizeze mini-școli de vară pro-viață și în comunitățile locale…
Legende ale fotbalului vor juca un meci caritabil pentru dotarea secției de spital unde este tratată Irene Ecaterina
Asociația Liga Legendelor i-a propus Arhidiaconului Mihail Bucă să organizeze un meci caritabil cu legende ale fotbalului românesc în beneficiul fiicei lui, Irene Ecaterina, tratată împotriva leucemiei la Secția de Oncohematologie Pediatrică a Institutului Clinic…
Episcopul Tulcii la Mănăstirea Văratec: Sfântul Gheorghe Pelerinul ne-a chemat ca să devenim și noi pelerini
Sfântul Gheorghe Pelerinul a fost cinstit miercuri la Mănăstirea Văratec. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Sfântul Gheorghe se numește și „Pelerinul” deoarece de-a lungul vieții sale a mers, în…
O bazilică descoperită la Marea Galileei ar putea indica locul casei natale a Apostolilor Petru și Andrei
Un mozaic recent descoperit la el-Araj, în nordul Lacului Ghenizaret, arată cea mai probabilă locație a cetății Betsaida Galileei și ar putea indica locul casei natale a Sfinților Apostoli Petru și Andrei. Mozaicul, vechi de…