Lucrările Consiliului și Adunării eparhiale în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-au desfășurat sâmbătă, 28 ianuarie, lucrările Consiliului și Adunării eparhiale, sub președinția Înalt Preasfințitului Pimen. În cadrul adunării s-au prezentat rapoarte de activitate pentru anul 2011, stabilindu-se prioritățile eparhiei în 2012, informează „Ziarul Lumina”.

La Centrul eparhial Suceava au avut loc, în urmă cu două zile, lucrările Consiliului și Adunării eparhiale din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. După slujba Te Deumului, oficiată în Catedrala arhiepiscopală din Suceava de părinții consilieri, în prezența Înalt Prasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și a membrilor Consiliului și Adunării eparhiale, au debutat, în sala de festivități a Centrului eparhial, lucrările Consiliului și Adunării eparhiale. ‘În cuvântul de deschidere, IPS Pimen a mulțumit lui Dumnezeu pentru ajutorul pe care l-am primit în anul care s-a încheiat. Înalt Preasfinția Sa a mulțumit și membrilor Adunării eparhiale pentru implicarea lor în activitățile Eparhiei Sucevei și Rădăuților, continuând să amintească prioritățile eparhiei în anul 2012, printre care dimensiunea social-filantropică sau situația monumentelor din Bucovina, a valorilor de patrimoniu bucovinene, citând aici personalități de peste hotare care le apreciază’, a declarat pr. Dragoș Buta, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Implicarea ghizilor de mănăstiri în catehizarea pelerinilor

Sedința a continuat cu prezentarea, de către părinții consilieri, a dărilor de seamă a celor șase sectoare care funcționează în cadrul eparhiei: Sectorul Administrativ (pr. Vasile Baltag), Sectorul Economic (pr. Cătălin Axinte), Sectorul Asistență Socială (pr. Petru Crăciun), Sectorul Cultural (pr. Dragoș Buta), Învățământ religios (pr. Gheorghe Hoștiuc). În ordinea prezentărilor, a urmat o expunere a activității Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Mitropolit Dosoftei’ din Suceava pentru anul 2011, realizată de arhid. Bogdan Hrișcă, directorul seminarului, urmată de cea a Sectorului Exarhat, reprezentat de arhim. Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. După cum ne-a relatat pr. Dragoș Buta, IPS Pimen a vorbit în continuare despre necesitatea restituirii Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei. În continuare, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Vasile Ilie, a arătat sprijinul acordat de autoritatea pe care o reprezintă mănăstirilor și bisericilor din această eparhie, aflate în construcție, precum și despre responsabilitatea protejării spațiilor din jurul mănăstirilor, cerând să se înființeze o comisie cu membrii din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Consiliului Județean Suceava și Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. S-au supus votului dările de seamă, după care, în încheiere, IPS Pimen a vorbit despre necesitatea consultării cu chiriarhul în privința tuturor proiectelor dezvoltate de biserici și mănăstiri, despre importanța educației religioase a copiilor cu implicarea cadrelor didactice și a preotului de parohie, și despre implicarea ghizilor de mănăstiri în catehizarea pelerinilor.

Comentarii Facebook


Știri recente