Lucrarile Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Iasilor

In ziua de 14 aprilie 2003 au avut loc, la Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, lucrarile Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Iasilor.

La intrunirea prezidata de Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei au participat membrii Administratiei Eparhiale si Prea Cucernici Parinti Protopopi.

Ordinea de zi a cuprins urmatoarele: programul caritativ-social de Sfintele Pasti 2003; organizarea pelerinajului de Florii in diferite orase ale eparhiei; aniversari si comemorari bisericesti, culturale si nationale in 2003 si 2004; masuri privind imbunatatirea pregatirii clerului de mir si monahal din Arhiepiscopia Iasilor, cu precizarea conditiilor necesare pentru hirotonie si duhovnicie; masuri administrative ce deriva din aplicarea noului Cod al Muncii.

In mod special, s-au analizat posibilitatile de ajutorare de catre Biserica a spitalelor din mediul rural, precum si a spitalelor de urgenta din orasele mari sau a sectiilor de urgenta de la spitalele municipale de pe teritoriul Arhiepiscopiei Iasilor, cu alimente, material medical de unica folosinta si medicamente. In acest sens, Mitropolia a facut apel la unii prieteni din strainatate.

In vederea imbunatatirii nivelului de pregatire a clerului si pentru cresterea eficientei pastorale, s-a hotarat: vor fi hirotoniti numai candidatii care poseda diploma de licenta in Teologie – sectia Teologie Pastorala, sau cel putin diploma de absolvire a Seminarului Teologic, pe baza recomandarilor din partea Consiliului profesoral al ultimei scoli teologice absolvite, de la preotii parohi din comunitatea unde au primit Botezul si de la parohia pe care o frecventeaza, precum si de la protopopiatul de care apartin.

Examenul de capacitate preoteasca va fi obligatoriu pentru toti candidatii la preotie, de mir sau monahi.

Pentru hirotesia in duhovnic, candidatul va sustine un examen in fata unei comisii alcatuite din: un preot-duhovnic cu experienta in viata de parohie, un preot-duhovnic monah, un preot-profesor de Teologie Practica, consilierul administrativ-bisericesc de la Centrul Eparhial, exarhul manastirilor si un medic psihiatru. Aceeasi Comisie duhovniceasca va analiza si cazurile duhovnicilor de parohie sau manastire care se abat de la traditia bisericeasca a practicii Spovedaniei.

In conformitate cu noua legislatie a muncii, s-au discutat conditiile incheierii contractelor de munca si clauzele speciale, aplicabile angajatilor din unitatile bisericesti, in vederea intaririi disciplinei administrative, financiare si canonice.

Secretariatul Centrului eparhial Iasi

Comentarii Facebook


Știri recente