Lucrarile colocviului Biserica in mass-media si mass-media in Biserica s-au deschis astazi la Centrul Cultural-Patoral Sfantul Daniil Sihastrul

Lucrarile colocviului ‘Biserica in mass-media si mass-mass-media in Biserica’, care se desfasoara la Centrul Cultural-Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’ de la Durau, s-au deschis astazi la ora 16.00 cu o rugaciune. Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a transmis mesajul de binecuvantare al Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist si al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Dupa prezentarea catorva detalii istorice referitoare la Centrul Cultural-Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel a dat binecuvantarea pentru deschiderea lucrarilor si a sustinut referatul cu titlul ‘Continutul comunicarii din punct de vedere crestin’, structurat pe 4 capitole:

I. Continutul comunicarii crestine, in care Inalt Prea Sfintia Sa a spus ca: ‘Cand vorbim despre comunicare, imediat trebuie sa ne intrebam ce comunicam.’. Printre altele, Inalt Prea Sfintia Sa a mai afirmat ca psihologii moderni au ajuns la concluzia ca traim in cea mai narcisista civilizatie care a existat vreodata. ‘Comunicatorul trebuie sa aiba in vedere protectia consumatorului de stiri si imagini.In acest sens, putem vorbi despre filosofia protectiei consumatorului si ecologia spirituala a mass-mediei.’, a mai spus Inalt Prea Sfintitul Daniel.

II. Mijloacele comunicarii crestine, in care Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel a vorbit despre faptul ca: ‘Nueste vorba ca trebuie respinse mijloacele de comunicare in masa, ci e nevoie de a distinge si a discerne intre ce este bun si ce este rau. Daca nu-L comunicam pe Dumnezeu, cea mai mare ispita este de a ne comunica pe noi. Comunicatorul crestin trebuie sa stie ca el comunica pe Hristos si Evanghelia Sa.’

III. Calitatile misionarului mediatic, structurat pe urmatoarele criterii:

1. Cea dintai calitate a unui comunicator crestin este credinta matura. In acest sens, nimic nu poate inlocui experienta personala, ecleziala a comunicatorului.

2. Cultura solida, care consta in perfectionare si nu in improvizatie. In acest sens, comunicatorul crestin trebuie sa-si formeze convingerea crestina pe baza de valori.

3. Comunicabilitatea dinamica formata profesional.

4. Constiinta misionara si responsabilitatea ecleziala.

5. Starea spirituala de pace si bucurie pentru slujirea sa.

6. Discernamant multiplu pentru a deosebi intre: a) comuniune si comercializare a stirilor si imaginilor, b) intre ideal si patima, c) intre iubirea autentica si narcisism deghizat.

7. Respect si rabdare pentru altii si pentru pluralismul de idei, de popoare si persoane care implica creativitate si fidelitate. Pluralismul inseamna respectul fata de celalalt, dar nu sincretism.

IV. Valori de aparat si cultivat ca si comunicatori crestini, cu urmatoarele subpuncte:

1. Adevarul credintei

2. Sacralitatea vietii

3. Demnitatea si integritatea peroanei

4. Responsabilitatea pentru continutul si scopul comunicarii.

In concluzie, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel a vorbit despre caracteristici ale comunicatorului crestin:

1. Comunicatorul crestin trebuie sa fie un semanator de idei crestine.

2. Comunicatorul crestin trebuie sa fie un cultivator de virtuti, nu de patimi.

3. Comunicatorul crestin trebuie sa fie un mester de comuniune si nu de conflicte.

Printre participanti mentionam pe Redactorul Sef al Redactiei ‘Religie-Istorie’ din cadrul Societatii Romane de Televiziune Filaret Acatrinei, Directorul TVR Iasi Vasile Arhire, Directorul Radio ‘Contact’ Iasi Sorin David, Directorul Radio ‘Reintregirea’ Alba Iulia Diac. Sabin Voda, Directorul Radio ‘Renasterea’ Cluj-Napoca Monahia Gabriela Nemes, Directorul Radio ‘Romania’ Bucuresti Mircea Motrici, Directorul Radio Iasi Lucian Teodosiu, Protopopul de Botosani si Director ‘Gazeta crestina’ Botosani Pr. Lucian Leonte, Lector Universitar Doctor la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj Radu Preda, Redactor Rom-Press Iasi Ciprian Teodorescu, Redactor ‘Vestitorul Ortodoxiei’ Cosmin Murariu, Redactor TVR Iasi Oana Lazar, Redactor ‘Gazeta crestina’ Botosani Radu Casvaneanu, Directorul revistei ‘Pentru tine’ Giani Ianau, Redactor B1 TV Piatra Neamt Petru Fratila, reprezentantul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane Laura Dobrescu.

Comentarii Facebook


Știri recente