Lucrarile celui de-al XIII-lea colocviu al Conferintei Europene a Radiourilor Crestine, continua

Dupa ce ieri, la Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ din cadrul Centrului eparhial Iasi, a avut loc deschiderea oficiala si prezentarea primelor referate, astazi, 29 septembrie, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a sustinut lucrarea cu tema ‘Dialogul si cooperarea in serviciul transmiterii valorilor crestine noii generatii, intr-un context ecumenic (interconfesional)’, din care va prezentam un scurt fragment: ‘Transmiterea valorilor europene tinerei generatii ca valori ale demnitatii umane si ale drepturilor omului, ale libertatii, ale justitiei si ale solidaritatii care sunt inscrise si in statutul Conferintei Europene a Radiourilor Crestine provin din traditia iudeo-crestina, mai precis de la profetii Vechiului Testament si din Evanghelia Mantuitorului nostru Iisus Hristos transmisa prin intermediul Apostolilor. Aici avem o mare dificultate, pentru ca multe dintre valorile crestine care sunt acum secularizate, si originea lor nu este mentionata, sunt introduse in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, in Constitutia europeana, in statutul unor organisme internationale si, apoi, aceste valori sunt folosite impotriva Bisericii. Fenomenul secularizarii valorilor crestine trebuie analizat pentru ca avem o parte din responsabilitate in secularizarea propriu-zisa si nu e suficient sa ne plangem de acest fenomen, ci trebuie sa vedem in ce masura Biserica, crestinii, contribuie la procesul de secularizare’.

Lucrarea IPS Parinte Mitropolit Daniel a fost urmata de primul atelier de lucru, derulat sub genericul ‘Radiourile noastre si tinerii’, atelier la care au participat reprezentanti ai radiourilor crestine din Franta, Spania, Portugalia, Ungaria, Olanda, Cehia si Slovacia. Participantii au prezentat programele radiourilor pe care le reprezinta, in special programele destinate tinerilor. De asemenea, au evidentiat rolul pe care radioul crestin il are in formarea tinerilor si in rezolvarea problemelor cu care acestia se confrunta in societate. S-a subliniat, totodata, faptul ca radioul crestin se constituie si intr-un mijloc de alegere si promovare a muzicii de buna calitate, indeosebi a muzicii culte si religioase.

Incepand cu orele 14.30, parintele Henri Madelin, directorul Oficiului Catolic de Informare si Initiativa pentru Europa, a sustinut tema: ‘Cum pot radiourile din CERC sa raspunda la cautarile tinerilor europeni?’. Corespondentul Radio Trinitas prezent la eveniment, diac. Bogdan Tifrea, ne-a mentionat faptul ca ‘in aceasta tema, parintele a vorbit despre problemele tinerilor europeni de astazi, precum si despre potentialul extraordinar pe care il reprezinta transmisiunile posturilor de radio crestine. In atelierul de lucru care s-a desfasurat dupa prima parte a conferintelor de astazi, reprezentantii celor 13 posturi de radio au adus in discutie foarte multe probleme importante ale transmiterii mesajului crestin pe calea undelor. Dintre acestea s-a remarcat problema muzicii, muzica transmisa de radioul crestin ca mijloc de apropiere pentru tanara generatie, dar si programele pentru tineri pe care le abordeza si le au in grila de programe cele 13 radiouri participante. De asemenea, s-a pus problema transmiterii slujbelor religioase, in special a Sf. Liturghii, ajungandu-se la concluzia ca cele mai ascultate programe transmise de posturile de radio crestine raman in continuare slujbele religioase’.

In continuare, incepand cu orele 16.30 a urmat cel de-al doilea atelier de lucru cu tema ‘Radiourile noastre si ecumenismul’, atelier la care au participat reprezentantii celor 13 radiouri crestine, dupa care a urmat adunarea plenara a Conferintei Europene a Radiourilor Crestine. De asemenea, corespondentul postului de radio Trinitas, diac. Bogdan Tifrea, ne-a transmis ca ‘participantii au ajuns la concluzia ca ecumenismul nu trebuie privit nici ca o discutie goala, fara sens, fara continut, dar nici ca un act fundamentalist. Tocmai de aceea au fost cu totii de acord ca ecumenismul trebuie sa fie mai mult o atitudine, decat o vorba goala. Tot in aceasta dupa amiaza, spre seara, a avut loc reuniunea plenara a Conferintei Europene a Radiourilor Crestine, in care s-au intrunit membrii Consiliului de Administratie al organizatiei care, impreuna cu participantii la colocviu, au militat pentru o organizatie mai activa care sa-si aduca in mod constat si consistent contributia la constructia unei Europe crestine prin activitatea sa’.

Programul celei de a doua zi din cadrul celui de-al XIII-lea colocviu al Conferintei Europene a Radiourilor Crestine a continuat in aceasta seara cu o vizita la Institutul Cultural-Misionar Trinitas si la Manastirea Bucium din Iasi. Maine, 30 septembrie a.c., participantii de la acest colocviu international vor efectua un amplu pelerinaj la manastirile din Moldova.

Comentarii Facebook


Știri recente