Lucrările celui de-al III-lea Congres Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din România

Al III-lea Congres Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din România, „Sfânta Scriptură și Sfânta Liturghie, izvoare ale teologiei ortodoxe”, organizat anul acesta de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București, s-a deschis luni, 10 noiembrie a.c., în sala festivă a Mănăstirii Tismana prin cuvântul de salut al Înaltpreasfințitului Irineu, Mitropolitul Olteniei. Înaltpreasfinția Sa a arătat că acest congres al Facultăților de Teologie Ortodoxă din cadrul Patriarhiei Române se dorește a fi un forum, o reuniune și o continuare a manifestărilor desfășurate anul acesta la toate nivelurile vieții bisericești, legate de Sfânta Scriptură și Sfânta Liturghie. „Toți au răspuns pozitiv la această chemare de a medita, de a gândi, de a reflecta asupra Sfintei Scripturi și a Sfintei Liturghii. Noi am reunit aici studenți de la toate facultățile de teologie. Suntem în perioda premergătoare postului Nașterii Mântuitorului Hristos și ne dorim ca, fiind aproape de sfârșitul anului, congresul acesta să fie o sinteză a inițiativiei Sfântului Sinod”, a spus Mitropolitul Olteniei. Acesta a mai arătat că reuniunea de anul acesta a profesorilor de teologie ortodoxă din țară se vrea a fi de mesaj pentru lumea contemporană. Teologia trebuie să țină cumpăna dreaptă între vechi și nou, fără să lase impresia că a trădat datele străbune, și să fie mărturie pentru o lume secularizată”.

În continuare, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a transmis mesajul Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu. Mitropolitul Ardealului a subliniat că fiecare cadru didactic are o responsabilitate specială prin misiunea didactică desfășurată, evidențiind faptul că tinerii profesori „trebuie să contribuie în plus la dezvoltarea teologiei și la menținerea ridicată a standardului științific, pentru că Facultatea de Teologie pregătește slujitori ai altarului, dar vrem să dezvoltăm și o concurență complementară, nu distructivă”.

Mesajul rectorului Universității din Craiova, profesorul Ioan Vladimirescu, a fost transmis de către lectorul Mihai Constantinescu, iar după acesta părintele decan Ștefan Buchiu și părintele decan Ioan Chirilă au transmis mesajul facultăților de teologie de la București, respectiv Cluj.

Seara de luni s-a încheiat cu organizarea secretariatului congresului care va formula spre aprobare comunicatul final și al grupurilor de lucru care vor dezbate pe secțiuni temele propuse.

Lucrările congresului au continuat ieri, 11 noiembrie a.c., după săvârșirea Sfintei Liturghii, cu citirea de către Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, a mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În cadrul sesiunii de ieri, moderată de părintele Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, cei prezenți au audiat referatul „Sfânta Scriptură și Sfânta Liturghie sau despre organicitatea Sfintei Scripturi cu Sfânta Tradiție”, susținut de către părintele profesor Ioan Chirilă, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și referatul părintelui Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, care a făcut referiri la „Evhologhionul lui Serapion de Thmuis și importanța lui pentru istoria Sfintei Liturghii”.

În încheirea lucrărilor de ieri, reprezentanții Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei au prezentat proiecte desfășurate, au informat pe cei prezenți despre planurile de învățământ și au prezentat evaluarea proiectelor individuale ale facultăților de teologie, realizate în ultimii trei ani.

Lucrările congresului vor continua și astăzi, 12 noiembrie a.c., când va avea loc și întâlnirea Colegiului decanilor.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 264/ 12 noiembrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente